niedziela, 5 lipca 2015

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Uwielbiamy serniki, a takie na zimno są doskonałym deserem na letnie popołudnia. 

Jako że sezon truskawkowy dobiega końca, polecam serniczek na zimno z musem truskawkowym. Jest pyszny, spróbujcie;)

Przed podaniem  dekoruję bitą śmietaną  i dowolnymi owocami. 




















okrągłe biszkopty

70 dag truskawek

2 galaretki jabłkowo miętowe  

1 kg sera mielonego 

3 galaretki pomarańczowe + 400 ml wody

2 galaretki agrestowe + 800 ml wody

dodatkowo 30 – 40 dag truskawek



Tortownicę ( 28cm) wykładam folią aluminiową, dno i boki. Wykładam biszkopciki, jeden obok drugiego.
70 dag truskawek miksuję i przekładam do rondla, doprowadzam do wrzenia. Zdejmuję z palnika i wsypuję galaretki jabłkowo miętowe, dokładnie mieszam i odstawiam do wystudzenia.
Galaretki pomarańczowe rozpuszczam w 400 ml gorącej wody i także studzę.
W 800 ml wrzątku rozpuszczam agrestowe galaretki. Odstawiam do wystudzenia.
Pozostałe truskawki kroję na połówki.
Mus truskawkowy wylewam na biszkopty, dodaję parę truskawek  i wkładam do lodówki aby stężał.
Ser miksuję i wlewam powoli lekko tężejące galaretki pomarańczowe.  Masa szybciutko tężeje, więc od razu wykładam na mus truskawkowy. Na wierzchu  rozkładam połówki truskawek.  Całość zalewam  tężejącymi galaretkami agrestowymi. Wstawiam do lodówki, przynajmniej na godzinę. 






SMACZNEGO:)


6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu, pyszny i to bardzo :)

      Usuń
  2. Takie orzeźwiające ciasto jest super na upały :) No i cudnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny ale przede wszystkim orzeźwiający na gorace dni jak znalazł :-) polecam!

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)