czwartek, 5 lutego 2015

Ciasto makowe z serem i brzoskwiniami

Musicie go spróbować , jest pyszne. 

Połączenie maku, sera i brzoskwiń, idealne. 

Przepis autorski, udany i godny polecenia. 

Można kombinować z masami i dodatkami. Polecam gorąco. 

Wybierajcie ser, nie wyroby sero- podobne, polecam ser Pilos z KLIK



Ciasto makowe z serem i brzoskwiniami


Ciasto  :
6  jajek
10 łyżek mąki
3 łyżki maku
3/4 szklanki cukru
12 łyżek oleju
pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Masa
0,5 kg sera twarogowego z wiaderka Pilos (KLIK)
puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe

Na wierzch
2 galaretki wieloowocowe lub brzoskwiniowe
reszta brzoskwiń





Żółtka oddzielam od białek. Biała ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaje porcjami cukier, następnie zmniejszam obroty miksera do minimum i dodaję po jednym żółtku, teraz wlewam powoli olej, następnie wsypuję porcjami  przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i suchy mak. Ciasto wylewam do blaszki  ( 34 x 25) wyłożonej papierem do pieczenia. 


Piekę  35 minut w 180 st. C
Po wystudzeniu przekrawam  na  dwa blaty, grubszy i cieńszy.


Brzoskwinie odsączam, sok zostawiam . 
Cztery połówki brzoskwiń kroję w kosteczki . Ser przekładam do miski i mieszam z pokrojonymi brzoskwiniami.
Syrop wlewam do rondelka , dopełniam wodą aby uzyskać pół litra płynu, zagotowuje go i rozpuszczam w nim galaretki. Studzę, lekko tężejącą  wlewam do sera  i mieszam na najmniejszych obrotach miksera, masę wykładam na pierwszy blat , wyrównuje i nakrywam cieńszym blatem.
Galaretki wieloowocowe rozpuszczam w 750 ml gorącej wody  i miksuję z resztą brzoskwiń. Lekko tężejącą  wylewam na wierzch ciasta.  Można udekorować , ja użyłam kolorowej posypki.
Odstawiam do   całkowitego stężenia. 




 
















12 komentarzy:

  1. Super wygląda! Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak na noc takie cudności widzę. Brzmi kusząco. "Zła" kobita jesteś, oj "zła"... Ty masz, a jak muszę się wzrokiem najeść ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak fantastycznie się prezentuje. Super ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne ciacho, a ja właśnie popijam kawę i nic do niej nie mam, porywam kawałek i znikam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Madziu ciacho wygląda wybornie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Reniu, smakuje jeszcze lepiej :)

      Usuń
  6. A u Madzi znowu pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)