Zupa pomidorowa, to moja ulubiona zupa, jednak przygotowana ze świeżych pomidorów, jest o niebo lepsza od tej na koncentracie.
Można ją podać z makaronem, ryżem lub kaszą, za każdym razem smakuje doskonale!
Pożywna..syta...a bez mięsa :)
Pożywna..syta...a bez mięsa :)
około 2 kg pomidorów
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka suszonej włoszczyzny
Pół kostki masła (10 dag)
Sól wg smaku
Pieprz do smaku ( u mnie cytrynowy)
½ łyżeczki cukru lub słodziku
Śmietana lub jogurt
Natka pietruszki
Najpierw parzę pomidory i ściągam z nich skórki. Następnie
kroje w kostkę. Na maśle podsmażam pokrojona
w małe kawałki cebulę i czosnek, duszę chwilę, dodaję pomidory,
włoszczyznę, sól i pieprz, duszę całość około 15 minut.
Po tym czasie dolewam wody, jakieś 1,5 l,
ilość zależy od naszych upodobań, więcej wody, zupa będzie rzadsza.
Gotuję jeszcze około 15 -20 minut, na końcu zupę zabielam
śmietaną i miksuję.
Posypuję natką, podaję z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)