środa, 3 czerwca 2020

Pizza zielona z oliwkami i tuńczykiem

Pizza domowa nie ma sobie równych. Zachęcam do samodzielnego pieczenia, dodatki dobieramy według własnego smaku. 
Tym razem z tuńczykiem, oliwkami i zieloną cebulką. Wyszło przepysznie :)  



ciasto 
350 g mąki pszennej typ 0 
5 g suchych drożdży 
1 łyżeczka cukru 
1 i 1/2 łyżeczki soli 
30 ml oliwy z oliwek 
około 250 ml ciepłej wody 
Pół łyżeczki młodego jęczmienia 
Łyżeczka ulubionych ziół 


sos 
2 łyżki majonezu 
2 łyżki ketchupu 

dodatki 
Zielona cebulka 
Zielone Oliwki 
Tuńczyk w sosie własnym lub w oleju 
Ser żółty ( z powodu braku mozzarelli)




Z mąki i reszty składników wyrabiam mięciutkie ciasto, odkładam do wyrośnięcia ( około godziny).
 Gotowe ciasto rozciągam ( nie wałkuję) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Ciasto smaruję majonezem wymieszanym z ketchupem. 
Tuńczyka odsączam, wykładam na sos. Pokrojone na połówki oliwki również układam, posypuje zieloną cebulką, i startym żółtym serem. 
Pizzę piekę w 200 st. C około 25 -30 minut, do zrumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...