Zapraszam do wypróbowania kolejnej wersji kremu z dyni.
Tym razem wegańska wersja, z batatem i mleczkiem kokosowym. Zjedliśmy pyszny, jesienny obiad.
Z paluszkami czosnkowymi smakuje wyśmienicie!
Polecam, ugotujcie koniecznie :)
5-6 ząbków czosnku
Mała dynia hokkaido
Średni batat
Duża marchewka
Korzeń pietruszki
Kawałek selera korzeniowego
Olej kokosowy ( można użyć innego)
Puszka mleczka kokosowego
Ilość przypraw wg własnego smaku
Sól
Biały pieprz
Imbir
Papryka słodka
Chili
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
*krótki filmik z przygotowania kremu.."krok po kroku" ...↙↙↙↙↙
Wszystkie warzywa ( oprócz dyni) obieram i myję.
Dynię tylko myję, dzielę na cztery kawałki, wycinam środek z pestkami. Następnie kroję ją w dużą kostkę.
Tak samo kroję resztę warzyw ( seler, marchew, pietruszkę i batat)
Pokrojony czosnek i cebulę, podsmażam na oleju, dodaję resztę warzyw, mieszam wszystko razem, dodaję przyprawy.
Warzywa zalewam wrzątkiem. Gotuję do miękkości, około 30 minut.
Na koniec dodaję mleczko kokosowe i całość miksuję na krem, doprawiam jeśli jest taka potrzeba.
Pyszna zupka.
OdpowiedzUsuń