wtorek, 16 października 2018

Wegański krem z dyni -smaczna zupa dyniowa




Zapraszam do wypróbowania kolejnej wersji kremu z dyni. 
Tym razem wegańska wersja, z batatem i mleczkiem kokosowym. Zjedliśmy pyszny, jesienny obiad. 
Z paluszkami czosnkowymi smakuje wyśmienicie! 
Polecam, ugotujcie koniecznie :) 



2 cebule
5-6 ząbków czosnku
Mała dynia hokkaido
Średni batat
Duża marchewka
Korzeń pietruszki
Kawałek selera korzeniowego
Olej kokosowy ( można użyć innego)
Puszka mleczka kokosowego
Ilość przypraw wg własnego smaku
Sól
Biały pieprz
Imbir
Papryka słodka
Chili
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 


*krótki filmik z przygotowania kremu.."krok po kroku" ...↙↙↙↙↙




Wszystkie warzywa ( oprócz dyni) obieram i myję.

Dynię tylko myję, dzielę na cztery kawałki, wycinam środek z pestkami. Następnie kroję ją w dużą kostkę.

Tak samo kroję resztę warzyw ( seler, marchew, pietruszkę i batat)

Pokrojony czosnek i cebulę, podsmażam na oleju, dodaję resztę warzyw, mieszam wszystko razem, dodaję przyprawy.

Warzywa zalewam wrzątkiem. Gotuję do miękkości, około 30 minut.

Na koniec dodaję mleczko kokosowe i całość miksuję na krem, doprawiam jeśli jest taka potrzeba.













1 komentarz:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...