Niby zwykłe knedle a niezwykłe :)
Tym razem dodałam do ciasta cynamon, pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, knedle wyszły pyszne i pachnące :)
Spróbujcie też urozmaicić zwykłe kluski małym dodatkiem.... smacznego !!!
- około kg ziemniaków( ważone zimne po ugotowaniu)
- 30 dag mąki pszennej
- 20 dag skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 jajka
- śliwki węgierki
Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej, wystudzić i
dokładnie zmiąć.
Śliwki trzeba umyć i wyciągnąć z nich pestki.
Obie mąki wysypać na stolnicę, dodać cynamon i wymieszać.
Wyłożyć ziemniaki, wbić dwa jajka, i ładnie całość wyrobić
rękoma.
Jak ciasto jest gotowe odcinam część, roluję i dzielę na
porcje, rozpłaszczam, nakładam śliwkę i sklejam tworząc okrągłego knedla.
Knedle wkładam na wrzątek i gotuję, od wypłynięcia na
wierzch 8 – 10 minut ( zależy od
wielkości kluski)
Podaję z topionym masłem i cukrem, można dać kleks gęstej
śmietany, jeśli do ciasta nie dodamy cynamonu, można nim posypać gotowe knedle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)