Torcik sałatkowy-Sałatka z tuńczyka na krakersach, idealna na wszelakie okazje.
Wygląda świetnie i doskonale smakuje!
Polecam, jest przepyszna, musicie jej skosztować !
W necie są różne wersje takiej sałatki, ja dzielę się swoją :)
48 krakersów
8 jajek
2 puszki tuńczyka w oleju ( 2 x 185 g)
20 dag żółtego sera
spory pęczek szczypioru lub 2 mniejsze
biały pieprz ( mielony)
słoik majonezu (400ml)
natka pietruszki
Zaczynam od przygotowania składników, wtedy praca idzie
sprawnie.
Jajka trzeba ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Żółtka
wyciągnąć z białka i dać do osobnych miseczek. Zetrzeć każde osobno na drobnych
oczkach tarki, do startego białka dodać 2 łyżki majonezu, posypać białym
pieprzem i wymieszać.
Tuńczyka przełożyć do miseczki, i razem z olejem rozgnieść,
np. widelcem.
Szczypiorek posiekać.
Ser żółty także trzeba zetrzeć na mniejszych oczkach i
wymieszać z trzema łyżkami majonezu, dodać biały pieprz do smaku.
Nie solę!~Krakersy są słone, majonez też, więc nie ma potrzeby
solenia.
Teraz zostało układanie warstw, układać można na blaszce,
płaskim talerzu, lub na deseczce, ja użyłam naczynia do zapiekania:)
-układam dwa rządki po 6 krakersów:
*krakersy
*ser żółty
*posypać szczypiorkiem
*krakersy
*tuńczyk
*krakersy
*2/3 białek z jajka
*posypać szczypiorkiem
*krakersy
*reszta białka
*starte żółtko
Wierzch posypać szczypiorkiem i natką pietruszki. Torcik wstawiamy do lodówki.
Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuń