Takiego kurczaka można upiec razem z ziemniakami, szybko i bez problemu, włączamy piekarnik, a obiadek robi się sam.
Mięso wcześniej natarłam wcześniej przyprawami, można użyć gotowej, ulubionej mieszanki, jednak zachęcam do tworzenia swoich własnych kompozycji.
Kurczaka polecam ze wsi, jeśli nie macie dojścia, to szukajcie w sklepie kurczaka zagrodowego, warto, mięsko jest delikatne, pyszne..mniam;)
kurczak około 2 kg
przyprawy:
sól
domowa wegeta
papryka słodka
imbir
czosnek
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
sos sojowy ciemny
olej
Kurczaka dokładnie myję.
W miseczce łączę składniki marynaty.
Nacieram nią całego
kurczaka, w środku i na zewnątrz.
Zamarynowanego kurczaka wkładam do naczynia żaroodpornego i
odstawiam do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Po tym czasie wkładam go do nagrzanego do 190 -200st.C piekarnika, kurczaka
piekę półtorej godziny.
*Piekę w zamkniętym naczyniu.
Dawno już nie jadłam takiego złocistego pieczonego kurczaka !
OdpowiedzUsuńpyszny i szybki obiad :)
OdpowiedzUsuń