Dzisiaj chcę Was zachęcić do spróbowania batatów, znacie je? To tak
zwane „słodkie ziemniaki” mimo nazwy „słodkie” są zalecane cukrzykom ( między
innymi mnie) mają IG niższy niż zwykłe ziemniaki i poprawiają wrażliwość na
insulinę.
Poza tym mają właściwości antynowotworowe, poprawiają nasz wzrok i
naszą pamięć.
Dodatkowo są bardzo
smaczne i mają liczne zastosowania w kuchni.
Dzisiaj proponuję rozgrzewającą, zupę krem z batatów. Spróbujcie,
jest przepyszna:)
2 bataty
marchew
seler
pietruszka
czosnek
cebula
kawałek imbiru
masło klarowane
pieprz biały
sól
pieprz cytrynowy
papryka słodka
Śmietanka
Grzanki
Chipsy z buraków
Przygotowuję warzywa, myję je i obieram, następnie kroję na
mniejsze kawałki.
Na rozgrzanym maśle podsmażam cebulę, plasterki czosnku i
imbiru.
Po chwili dodaję marchew, pietruszkę i seler, całość mieszam i
podsmażam aż warzywa puszczą sok.
Dodaję bataty, mieszam i zalewam gorącą wodą, tak, aby zakryła warzywa.
Dodaję przyprawy, mieszam i gotuję do miękkości.
Na koniec zupę blenderuję i doprawiam, jeśli jest taka potrzeba.
Podaję z kleksem kwaśnej śmietany, grzankami i/lub chipsami z
buraka.
Madziu cudowna zupka, uwielbiam kremy :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko, my też je lubimy:)
UsuńKrem z batata o tej porze roku jest idealny na obiad :)
OdpowiedzUsuńoj tak :)
Usuń