Witam po dłuższej przerwie urlopowej, zatęskniłam za Wami, dziękuję za miłe maile i pozdrowienia. 
Po statystyce widzę że zaglądacie do mnie, dziękuję :) 
| zupa krem z dynią | 
Polecam pożywne zupy kremowe, doskonałe na jesienne obiady,
dzisiaj krem z dyni i cukinii z dodatkiem warzyw mrożonych, marchwi, brokułów i kalafiora. 
Doprawiony aromatycznymi przyprawami i czosnkiem. Doskonałym uzupełnieniem są grzaneczki czosnkowe. 
mała dynia 
2 małe cukinie
3-4 szalotki
marchewka, brokuł, kalafior  u mnie z mrożonki ( po 3-4 różyczki kalafiora i brokuł, marchew –kilkanaście  talarków)
3-4 ząbki czosnku
4 łyżki masła 
ziele angielskie 2 kulki
listek laurowy
sól
imbir
pieprz cytrynowy
pieprz biały
pomidory suszone z czosnkiem i bazylią
zioła prowansalskie 
jogurt lub śmietana do zabielenia
grzanki czosnkowe
Dynię i cukinię myję, z dyni wycinam nasiona i kroję razem z cukinią na mniejsze kawałki. 
W garnku podsmażam, na maśle szalotki pokrojone w piórka i plasterki czosnku, dodaję cukinie i dynię, podsmażam wszystko razem dodaję przyprawy i resztę warzyw.  Warzywa zalewam wrzątkiem i gotuję do miękkości, jakieś 15 minut. 
Na koniec zupę zabielam jogurtem i miksuję na krem ( wcześniej wyciągam listek laurowy) Doprawiam do smaku.
Podaję z grzankami czosnkowymi.

 
 
 
 
pyszna sezonowa zupka :)
OdpowiedzUsuńoj tak :)
Usuń