Jako że dzisiaj Tłusty Czwartek, zachęcam Was do smażenia.
Polecam amerykańskie doughnuts - donuts czy donaty:)
Donaty - amerykańskie doughnuts - pączki z dziurką |
To lubiane nie tylko w USA pączki z dziurką, oblane czekoladą, lukrem lub oprószone cukrem pudrem.
Smakują dużym i małym łasuchom.
Przygotowanie tych smażonych ciastek jest dziecinnie proste, więc warto je samemu przygotować.
1 kg mąki
7 żółtek
2 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki drobnego cukru
¼ szklanki oleju
5 dag drożdży
2 łyżki alkoholu, ( u mnie rum)
szczypta soli
olej lub smalec do smażenia ( 1 i pół litra)
Do miseczki kruszę drożdże, wlewam pół szklanki
mleka,wsypuję łyżkę cukru i troszkę mąki, tak aby zrobić
zaczyn.
Nakrywam miskę czystą ściereczką i ostawiam aby zaczyn
spokojnie wyrósł, na jakieś 30 -40 minut)
Następnie ubijam żółtka z cukrem i solą.
Do większej miski przesiewam mąkę, przekładam żółtka, wyrośnięty zaczyn, wlewam resztę mleka, olej i rum, zagniatam
elastyczne ciasto, jeśli jest taka potrzeba można podsypać mąką, tak aby się
nie kleiło do rąk.
Z ciasta formuję kulę w misce, nakrywam ściereczką i
zostawiam do wyrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić objętość.
Następnie ciasto dzielę na cztery , delikatnie wałkuję
( nie cienko), wycinam koła ( kubkiem lub obręczą) w środku robię "dziurkę " kieliszkiem lub zwykłą nakrętką od butelki, odstawiam do ponownego
wyrośnięcia ( około 40- 50 minut)
Donaty smażę na rozgrzanym oleju, na złoto z
obu stron.
Po usmażeniu układam na ręczniku papierowym, aby pozbyć się
zbędnego tłuszczu.
Zimne można polać polewą lub lukrem, udekorować rozmaitymi cukrowymi posypkami, lub oprószyć cukrem pudrem:)
Smacznego.
Bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńI pyszna są, dziękuję Edytko ;)
UsuńŚliczne donaty ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPycha :) Wyszły wspaniale !
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMadziu kochana ale wspaniałe ci wyszły, wiesz zjadłabym jednego ze smakiem :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko ;)
Usuń