sobota, 8 października 2016

Kurczak pieczony w piekarniku

Takiego kurczaka można upiec razem z ziemniakami, szybko i bez problemu, włączamy piekarnik, a obiadek robi się sam. 

Mięso wcześniej natarłam wcześniej przyprawami, można użyć gotowej, ulubionej mieszanki, jednak zachęcam do tworzenia swoich własnych kompozycji. 

Kurczaka polecam ze wsi, jeśli nie macie dojścia, to szukajcie w sklepie kurczaka zagrodowego, warto, mięsko jest delikatne, pyszne..mniam;) 


kurczak  około 2 kg

przyprawy:
sól
domowa wegeta
papryka słodka
imbir
czosnek
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
sos sojowy ciemny
olej


Kurczaka dokładnie myję.

W miseczce łączę składniki marynaty.
 Nacieram nią całego kurczaka, w środku i na zewnątrz.

Zamarynowanego kurczaka wkładam do naczynia żaroodpornego i odstawiam do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Po tym czasie wkładam go do nagrzanego do 190 -200st.C piekarnika, kurczaka piekę półtorej godziny.


*Piekę w zamkniętym naczyniu. 




















3 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)