piątek, 30 września 2016

Zupa krem z dynią i warzywami

Witam po dłuższej przerwie urlopowej, zatęskniłam za Wami, dziękuję za miłe maile i pozdrowienia. 

Po statystyce widzę że zaglądacie do mnie, dziękuję :) 
  
zupa krem z dynią 



Polecam pożywne zupy kremowe, doskonałe na jesienne obiady,
dzisiaj krem z dyni i cukinii z dodatkiem warzyw mrożonych, marchwi, brokułów i kalafiora. 

Doprawiony aromatycznymi przyprawami i czosnkiem. Doskonałym uzupełnieniem są grzaneczki czosnkowe. 













mała dynia 

2 małe cukinie

3-4 szalotki

marchewka, brokuł, kalafior u mnie z mrożonki ( po 3-4 różyczki kalafiora i brokuł, marchew –kilkanaście talarków)

3-4 ząbki czosnku

4 łyżki masła 

ziele angielskie 2 kulki

listek laurowy

sól

imbir

pieprz cytrynowy

pieprz biały

pomidory suszone z czosnkiem i bazylią

zioła prowansalskie 

jogurt lub śmietana do zabielenia

grzanki czosnkowe



Dynię i cukinię myję, z dyni wycinam nasiona i kroję razem z cukinią na mniejsze kawałki. 

W garnku podsmażam, na maśle szalotki pokrojone w piórka i plasterki czosnku, dodaję cukinie i dynię, podsmażam wszystko razem dodaję przyprawy i resztę warzyw. Warzywa zalewam wrzątkiem i gotuję do miękkości, jakieś 15 minut. 

Na koniec zupę zabielam jogurtem i miksuję na krem ( wcześniej wyciągam listek laurowy) Doprawiam do smaku.

Podaję z grzankami czosnkowymi.




















2 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)