Zupa z kapusty, mięsa mielonego i ryżu, smak domowych gołąbków w sosie pomidorowym:)
Pierwszy raz robiłam taką zupę, ale nie ostatni, wszystkim bardzo smakowało. Zupa jest smaczna i syta.
Smakiem nie odbiega od tradycyjnych gołąbków. Jeśli nie masz czasu na zawijanie mięsa w kapustę, polecam tę zupę, nie zawiedziesz się :)
Doskonale smakuje i szybko się ja robi, polecam :)
około 0.5 kg mięsa mielonego ( u mnie z indyka)
2 średnie cebule
główka włoskiej kapusty ( około 80 dag)
10 dag ryżu
2-3 łyżki suszonej włoszczyzny
koncentrat pomidorowy ( 200 g)
kubek śmietany ( 180 g)
sól
pieprz biały
majeranek
zioła prowansalskie
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Obrane cebule kroję w kosteczkę, podsmażam na oleju. Do lekko rumianej dodaję mięso, przyprawiam i przesmażam razem. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy.
Suszoną włoszczyznę zalewam wodą ( około 3 l) dodaję ziarenka pieprzu, sól ( płaska łyżeczka) i pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę, doprowadzam do wrzenia i dodaję przesmażone mięso z cebulą.
Po zagotowaniu całości wsypuję ryż. Gotuję zupę do miękkości warzyw i ryżu, około 25-30 minut.
Na koniec zupę zabielam śmietaną.
Super pomysł na zupę :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńCóż, gołąbków w wersji płynnej nie próbowałam, ale je uwielbiam, więc myślę, że zupa też by mi przypadła do gustu :)
OdpowiedzUsuńZasmakuje na pewno :)
UsuńMadziu i znowu mnie zaskoczyłaś:D
OdpowiedzUsuńchętnie wypróbuję przepis:)
Polecam Reniu ;)
UsuńTeż taką robię zwłaszcza teraz zimą. Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńOj tak, pyszności:)
Usuń