niedziela, 22 listopada 2015

Zupa gołąbkowa



Zupa z kapusty, mięsa mielonego i ryżu, smak domowych gołąbków w sosie pomidorowym:)

Pierwszy raz robiłam taką zupę, ale nie ostatni, wszystkim bardzo smakowało. Zupa jest smaczna i syta. 

Smakiem nie odbiega od tradycyjnych gołąbków. Jeśli nie masz czasu na zawijanie mięsa w kapustę, polecam tę zupę, nie zawiedziesz się :) 

Doskonale smakuje i szybko się ja robi, polecam :)






około 0.5 kg mięsa mielonego ( u mnie z indyka)
2 średnie cebule
główka włoskiej kapusty ( około 80 dag)
10 dag ryżu
2-3 łyżki suszonej włoszczyzny
koncentrat pomidorowy ( 200 g)
kubek śmietany ( 180 g)
sól
pieprz biały
majeranek
zioła prowansalskie
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią






Obrane cebule kroję w kosteczkę, podsmażam na oleju. Do lekko rumianej dodaję mięso, przyprawiam i przesmażam razem. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy.

Suszoną włoszczyznę zalewam wodą ( około 3 l) dodaję ziarenka pieprzu, sól ( płaska łyżeczka) i pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę, doprowadzam do wrzenia i dodaję przesmażone mięso z cebulą.

Po zagotowaniu całości wsypuję ryż. Gotuję zupę do miękkości warzyw i ryżu, około 25-30 minut.

Na koniec zupę zabielam śmietaną. 



















SMACZNEGO!!!







8 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...