Szybka i bardzo prosta babka z gotowym makiem z puszki. Babkę robi się szybko, a jeszcze szybciej zjada.
Pachnie cudnie i kusi do spróbowania. Polecam na wszelakie okazje, jak i do codziennej kawy czy herbaty.
Doskonałe łakocie na Boże Narodzenie.
Przepis znalazłam na blogu Edytki , u mnie tylko
małe zmiany. Polecam serdecznie :)
20 dag miękkiego masła
1/3 szklanki cukru
6 jajek (L)
3 szklanki mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia
125 ml mleka
30 dag masy makowej z puszki
lukier lub biała polewa czekoladowa
cukiereczki, posypka kolorowa
Masło miksuję z cukrem, aż ten się rozpuści, następnie dodaję po jednym ( całym ) jajku , cały czas miksując.
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję do ciasta partiami, naprzemiennie z mlekiem.
Na koniec dodaję masę makową i dokładnie miksuję.
Można dodać bakalie, jeśli ktoś lubi, u nas te w gotowej masie makowej wystarczyły.
Masę przekładam do wysmarowanej i oprószonej, drobną bułką tartą formy ( forma na babkę z kominkiem)
Wstawiam do nagrzanego piekarnika 180 st C, piekę godzinę.
Po upieczeniu, studzę babkę na kratce.
Zimną można polać lukrem lub białą polewą i udekorować dowolnie.
Apetyczna babka:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuńjedyną wadą tego ciasta jest mak bo nie cierpię maku! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
:D
UsuńPyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńOj pyszne )
UsuńJuż trochę świątecznie tu, bo takie babki z makiem tylko z Bożym Narodzeniem mi się kojarzą :) Piękna kolorowa dekoracja na wierzchu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, babeczkę polecam niezależnie od pory roku :)
Usuńjedyna forma w jakiej toleruję mak :)
OdpowiedzUsuńDobre i to :)
Usuń