niedziela, 4 października 2015

Konkurs z sosami Folwark-wyniki !!!

Konkurs z sosami Folwark-wyniki !!!






Kochani, na początku serdecznie dziękuję za udział w konkursie i za  smaczne propozycje z wykorzystaniem sosów Folwark.
Wybór był ciężki, nagrody trzy…..

Tak, więc…


Pierwszą nagrodę, kosz z sosami Folwark, dostanie Anna Kurzyna

Za przepis „Zapiekanka Gyros"

SKŁADNIKI: (porcja dla 3-4 osób)
1 szkl suchego ryżu
50 dag piersi kurczaka
przyprawa do gyrosa
2 cebule
1 czerwona papryka
25 dag pieczarek
1/2 puszki kukurydzy
2 czubate łyżki majonezu kremowego FOLWARK
ser żółty do posypania


1. Ryż ugotować.
2. Mięso pokroić w kosteczkę, natrzeć przyprawą gyros (można odstawić na trochę do lodówki żeby mięsko ładnie się zamarynowało, ale nie jest to konieczne) i usmażyć.
3. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki. Poddusić. Dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze chwilę dusić. Posolić do smaku.
4. Ryż wymieszać z keczupem i majonezem, dodać wszystkie warzywa i mięso, wymieszać.
5. Zapiekać ok 25-30 min w 180°C. Ja naczeynie przykrywam folią aluminiową, ale można też bez przykrycia. Po tym czasie posypać serem żółtym i zostawić całość w piekarniku na ok 5 minut żeby ser się rozpuścił a całość "odpoczęła".

Zamiast mieszać wszystkie składniki możemy ułożyć je warstwowo:
1)  Ryż z majonezem i keczupem
2) Warzywa
3) Mięso
4) Ryż z majonezem i keczupem
5) Ser żółty





 Nagroda druga- sosy Folwark

Dla Barbary Wiśniewskiej


Za przepis "Sałatka zacierkowa z porem"

Składniki:
* 1 por
* puszka kukurydzy
* 25 dag szynki 
* 2 pęczki natki pietruszki
* sól, pieprz
 
Zacierki:

* 40 dag mąki
* 4 jajka
* szczypta soli

Sposób przygotowania: Składniki na zacierki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Odrywamy małe kawałki i formujemy kluseczki. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Por kroimy w półplasterki, szynkę w podłużne paseczki. Natkę drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem




Nagroda trzecia- także sosy Folwark dla:
 Elżbiety Dziurkowskiej, za przepis na
Goloneczki w sosie keczupowym z suszonymi jabłkami.

10 pałek
2 łyżki masła
2 łyżki skórki otartej z cytryny
łyżka soku z cytryny
100 g suszonych jabłek
1/3 szklanki wody
sól do smaku
Marynata:
2 łyżki octu balsamicznego
łyżka miodu
3 łyżki sosu sojowego
łyżeczka ziaren kolendry
0,5 łyżeczki czerwonego pieprzu

Z pałek odcinamy dolny odcinek kości który pokryty jest tylko skórą. Składniki na marynatę mieszamy razem, nacieramy suche ( takie lepiej chłonie zapachy) mięso nacieramy marynatą, wkładamy do reszty płynu i odstawiamy na co najmniej dwie godziny.

Na patelni rozgrzewamy masło, obsmażamy mięso z każdej strony. Gdy jest rumiane podlewamy marynatą i dusimy do miękkości pod przykryciem. Miękkie mięso wyjmujemy na talerz, a na patelnie wkładamy wszystkie pozostałe składniki na sos i chwilę ( 5 - 7 min )razem gotujemy pod przykrycie. Do tak powstałego sosu wkładamy goloneczki, dokładnie je w nim obtaczamy i zostawiamy pod przykryciem na jakieś 10 minut.























Serdecznie gratuluję i czekam na dane do wysyłki, które przekażę sponsorowi :)



*jeśli do 7 - miu dni po ogłoszeniu wyników nie dotrą do mnie dane do wysyłki, wybiorę kolejną osobę która otrzyma nagrodę




4 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...