niedziela, 13 września 2015

Skrzydełka w ryżu

Kolejna wariacja na temat skrzydełek i ryżu. To jedno z ulubionych dań mojego Zbysia. 

Ryż jest tak smaczny, że znika jako pierwszy:)  

Może nie jest to zdrowa potrawa, ale jaka pyszna, w końcu nie jemy tak codziennie, a od czasu do czasu można sobie "po-grzeszyć " kulinarnie:)


Skrzydełka w ryżu



Danie podałam na talerzu ISTRIA od porcelana Bogucice


14 skrzydełek z kurczaka 



przyprawa do kurczaka 

zioła prowansalskie 

papryka 

oregano świeże 

czosnek 

domowa wegeta 

olej z czosnkiem i bazylią 

olej do smażenia 

2 szklanki ryżu + 4 szklanki wody


Skrzydełka dokładnie myję i oczyszczam z piórek, przecinam na połówki, lotki odkładam( można ich użyć do gotowania bulionu)
Mięsko przekładam do miski, doprawiam, ilość przypraw wg gustu. Polewam aromatyzowanym olejem i mieszam.
 Tak zamarynowane odstawiam  na co najmniej 2-3 godziny, najlepiej na noc.
Po tym czasie skrzydełka  obsmażam na oleju, przekładam do naczynia żaroodpornego, dodaję gałązki oregano.  Wsypuję 2 szklanki ryżu i całość zalewam  4 szklankami wody + tłuszcz ze smażenia.
Naczynie ze skrzydełkami  ( zakryte) wkładam do gorącego piekarnika 200 st C i zapiekam godzinę. 











8 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)