poniedziałek, 20 lipca 2015

Sałatka z kalafiora i tortellini

Bardzo lubimy sałatki z makaronem, są syte i bardzo smaczne, nie potrzeba do nich niczego, ale jak ktoś chce może podać z pieczywem i wędliną. 

Na upał idealne, zastąpi obiad lub kolację.





















25 dag tortellini z mięsem lub serem 

1 mały kalafior 

2 czerwone papryki 

pęczek młodej cebulki 

3-4 łyżki majonezu 

3 gałązki koperku 

sól i pieprz do smaku


Najpierw gotuję pierożki tortellini , ugotowane przelewam zimną wodą i odstawiam do wystudzenia, raz za czas je „podrzucam” na sitku, aby się nie posklejały.

Kalafior dzielę na różyczki i gotuję w osolonej i delikatnie posłodzonej wodzie,  al.’dente, dosłownie  4 – 5 minut od zagotowania. Następnie odcedzam i studzę.

Z papryk wycinam gniazda z nasionami, myje i kroję w drobne paski, cebulki siekam.

Do miski przekładam zimne pierożki, kalafior, papryki i cebulkę. 

Solę i oprószam  pieprzem, dodaję majonez, posiekany drobniutko koperek  i delikatnie mieszam.  

Odstawiam na godzinkę i podaję. 











13 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...