czwartek, 23 lipca 2015

Papryka faszerowana chudym mięsem

Papryki nadziane piersią z kurczaka. Dietetyczne, smaczne i syte danie. Polecam szczególnie liczącym kalorie. 

Nafaszerowałam zielone papryki, ale można dowolne.


*papryki podałam na talerzyku od Porcelana Bogucice



















6 papryk, mogą być żółte 

3 piersi z kurczaka 

1 duża cebula 

2 ząbki czosnku 

2 łyżki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią 

sól i pieprz do smaku 

1 łyżeczka majeranku 

1-2 łyżeczki papryki czerwonej 

tymianek 

oregano 

10 dag sera żółtego tartego (może być mozzarella) 

olej 

świeży tymianek i oregano





Przygotowuję  papryki, myję, odcinam wierzch z ogonkiem ( zostawiam) i wycinam  gniazda z nasionkami. 

Cebule kroję drobno i razem z posiekanym czosnkiem duszę na oleju, dodaję pomidory suszone.

Mięso myje i kroję na mniejsze kawałki. Mielę w maszynce do mięsa.

Zmielone mięso przekładam do podsmażonej cebuli, mieszam razem, przyprawiam i duszę aż mięso zmieni kolor. 

Na koniec dodaję żółty ser, drobniutko starty, mieszam.

Gotowym farszem napełniam papryki, nakrywam odciętymi wcześniej  wierzchami.

 Układam w naczyniu do zapiekania. Pomiędzy papryki układam świeże zioła, podlewam 150 ml, lekko osolonej wody i zapiekam około godziny.  






SMACZNEGO!!! 



4 komentarze:

  1. bardzo lubię takie papryczki latem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama zawsze takie robi :) są przepyszne :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)