piątek, 12 grudnia 2014

Uszka z kapustą i grzybami - pyszny farsz do uszek wigilijnych

Uszka z kapustą i grzybami , podaję w czerwonym barszczu. 

Pyszny zakwas znajdziecie na blogu (KLIK) 
Nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Bardzo je lubimy. 

Do farszu dodaję pieczarki, bo tak lubimy, ale można je pominąć i zrobić z samych grzybów suszonych i kiszonej kapusty, obie wersje pyszne.  


Nadmiar farszu wykorzystuję do pierogów, krokietów lub pasztecików, polecam !!! 





Uszka z kapustą i grzybami 



Na  uszka
½ kg mąki pszennej  
2 łyżki oleju roślinnego   
100 ml wody 
200 ml mleka 
Sól 


Farsz:

 ( farszu robię więcej, wykorzystuję go do krokietów, na taką ilość ciasta potrzeba około  400 ml farszu )

2 kg  kiszonej kapusty

4 listki laurowe

5 -6 kulek ziela angielskiego

2 kg pieczarek

15 -20 dag suszonych grzybów

4 cebule

5 - 6 ząbków czosnku

Olej


  
 




Uszka:


Do miski przesiewam mąkę dodaję szczyptę soli .  Do kubka wlewam wodę i mleko, podgrzewam delikatnie , dodaję olej, taką mieszankę wlewam do miski z mąką i solą.  

Mieszam i zagniatam mięciutkie ciasto.  Dzielę na kawałki i wałkuję cieniutko, wykrawam kółka kieliszkiem, nakładam farsz i zlepiam uszka .

Grzyby suszone namaczam w zimnej wodzie, parę godzin, można zostawić na noc.  Na drugi dzień gotuję z  pokrojoną drobno kapustą kiszoną, z dodatkiem przypraw i plasterków czosnku. Gotuję do miękkości kapusty i odparowania płynów.

 Pieczarki obieram, kroję w plasterki  i przepłukuję,   zalewam wodą doprowadzam do wrzenia i odcedzam. 

Następnie duszę do miękkości na oleju z pokrojoną w kosteczki cebulą.

Łączę kapustę i grzyby  z pieczarkami , doprawiam do smaku.

Farsz przeznaczony na uszka czy pierogi mielę w maszynce do mięsa, można rozdrobnić w malakserze. 

Na wycięte z ciasta kołeczka nakładam po troszku farszu i sklejam uszka.

 Gotowe gotuję, nadmiar studzę i mrożę:) 





zBLOGowani.pl

21 komentarzy:

  1. Uszka i barszcz to podstawa! To jak solidny fundament świąt.

    OdpowiedzUsuń
  2. już czas ..................

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe uszka! Bez nich nie wyobrażam sobie Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań. Nie tylko na święta.:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moi by jedli przynajmniej raz w tygodniu :D

      Usuń
  5. To po co krois kiszona kapuste przed gotowaniem skoro po ugotowaniu była mielona w maszynce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Farsz przeznaczony na uszka czy pierogi mielę w maszynce do mięsa, reszta zostaje niezmielona , więc dlatego kroję kapustę :)

      Usuń
  6. Bardzo dziękuję za przepis, przyda się ...tytułem przypomnienia.
    Pozdrawiam ciepło. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również pozdrawiam i życzę smacznego :)

      Usuń
  7. Doskonałe do barszczu, idealnie wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świąteczny barszcz z uszkami smakuje wyjątkowo w święta :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak pysznie i świątecznie :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uszka to podstawa podstaw. Bez nich u mnie nie ma świąt :)) Pysznie i apetycznie :))

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)