czwartek, 4 grudnia 2014

Puszysty sernik - pyszny i delikatny sernik

Oto efekt nocnego pieczenia, najlepiej sernika piec wieczorem, przez noc spokojnie stygnie i mam pewność że nie zostanie od razu zjedzony. W sam raz do porannej lub popołudniowej kawusi, mrucząca rodzinka podczas konsumpcji to najlepszy dowód że smakuje:) 


Polecam ten sernik smakoszom delikatnych i puszystych serników. U nas będzie na pewno na święta:)



Można na spód ugnieść kruche ciasto, u mnie tę rolę doskonale spełniły herbatniki. 
Można go dosmaczyć rodzynkami czy żurawiną, zrobić polewę , co tylko dusza zapragnie, za każdym razem będzie smaczny:)



Przepis znalazłam tutaj .




Puszysty sernik - pyszny i delikatny sernik 





Masa serowa: 



- 1 kg twarogu z wiaderka  



- 5 dużych jaj 

- 250 ml śmietany 36 % 

- 1 szk. cukru + 2 łyżki cukru z wanilią 

- 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, lub budyniu

- szczypta soli 


Spód: 

- herbatniki  ( 100 g) 





Blaszkę ( 35 x 22) wykładam papierem do pieczenia i wykładam spód herbatnikami.

W misce ubijam białka ze szczyptą soli, w międzyczasie dodaję porcjami pół szklanki cukru.

Osobno ubijam żółtka z resztą cukru i cukrem z wanilią, do momentu aż cukier całkiem się rozpuści a masa podwoi objętość. Nadal ubijając dodaję po łyżce sera , śmietanę i skrobię. Na koniec dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam ( na niskich obrotach robota )

Masę serową przelewam na herbatniki . Wkładam do nagrzanego piekarnika , 170 st C , piekę godzinę, do lekkiego zrumienienia. Studzę w lekko uchylonym piekarniku.

*Na sernik można dać polewę , ja posypałam jeszcze gorący  wiórkami czekoladowymi.  








zBLOGowani.pl

35 komentarzy:

  1. Serniczek wygląda rewelacyjnie, może upiekę na święta, nie jest zbyt skomplikowany. Nowością dla mnie jest dodanie skrobi kukurydzianej, nie spotkałam się jeszcze z takim składnikiem sernika. Nie będzie kłopotu z kupnem? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby był problem można zastąpić mąką ziemniaczana lub budyniem :)

      Usuń
  2. Wygląda smakowicie,postaram się wypróbowć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję , czekam na komentarz, fotka mile widziana;)

      Usuń
  3. Mogę się wprosić na kawałek? Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Proszę się częstować :D

      Usuń
  4. Twój sernik rzeczywiście wygląda lekko, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie i smakowicie wygląda - narobiłaś mi smaka na sernik ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Serniki uwielbiam ;) twoj wyglada pysznie

    OdpowiedzUsuń
  7. jestem w trakcie pieczenia...

    OdpowiedzUsuń
  8. a śmietane do masy trzeba ubic czy nie? Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadal ubijając dodaję po łyżce sera , śmietanę i skrobię :)

      Usuń
    2. Dziękuję. Właśnie upiekłam wygląda bosko aż mi z blachy wylazł:)

      Usuń
    3. Cieszę się :) Smacznego :)

      Usuń
  9. wczoraj piekłam , jest przepyszny !!!!! i pierwszy raz w zyciu nie opadł mi a został tak samo duzy !! :) wesołych swiat :)
    Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MIło mi niezmiernie) Wesołych Świąt !

      Usuń
  10. Czy śmietana ma byc ubita

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadal ubijając dodaję po łyżce sera , śmietanę i skrobię :)

      Usuń
  11. Ponawiam pytanie czy śmietanę kremówkę ubić czy poprostu dodać z kartonika bo nie jest to jednoznacznie napisane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem skąd to pytanie, nie ma mowy o ubijaniu śmietany. Wlewam ją bez ubijania.

      Usuń
  12. Mam pytanie, czy zamiast serka twarogowego mogę dać 1 kg.Jogurtu greckiego i czy mi wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia, proszę spróbować :)

      Usuń
  13. Przecież widać pełno zwazonych grudek masakra chyba nie jedliście dobrego sernika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niemożliwe, gdzie Ty widzisz jakieś grudki?

      Zważone, to są składniki do serowca i tyle ważonego :)

      Usuń
  14. A zamiast smietany nie morzna bialka dobrze ubic i na konic dodac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież białko ubijam i dodaję na koniec :) ..............
      Na koniec dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam ( na niskich obrotach robota )

      Usuń
  15. Właśnie upiekłam wygląda pysznie , ciekawe jak będzie smakować?☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że będzie smakował. Pozdrawiam 😍

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)