poniedziałek, 28 stycznia 2013

Oponki- kruche truskawkowe


Chciałam zrobić ciut inne oponki, pomyślałam o truskawkowych:)

Wyszły pyszne, kruchutkie, na Karnawał doskonałe, mniam:))



50 dag mąki pszennej
10 dag margaryny Kasia
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
budyń śmietankowy lub truskawkowy
2 jajka
2 serki homogenizowane truskawkowe ( 2 x 150 g)
łyżka gęstej śmietany
olej do smażenia  0,75 l












Mąkę przesiewam do miski, dodaję proszek do pieczenia, budyń, margarynę, jajka, śmietanę i serki .



Wszystko mieszam, następnie przekładam na blat lub stolnicę i zagniatam ciasto. 

Gdy jest już ładnie wyrobione, dzielę na części i wałkuję. Wykrawam szklanką kółka w których robię dziurki za pomocą kieliszka. 


W rondlu rozgrzewam olej. Na gorący kładę kolejno oponki, i smażę. Kółeczka ze środków także, mamy wtedy a’ la pączusie.
 Smażą się szybciutko, więc radzę przygotować ich więcej, lub wziąć pomocnika:)


Gotowe posypuję cukrem pudrem, lub polewam lukrem.


Nie daję cukru do ciasta, ale jeśli ktoś lubi słodkie może dodać.















13 komentarzy:

  1. ale ciekawe z tym budyniem :)
    jak będę po sesji to też zrobię oponki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak pokombinowałam i wyszło smacznie;)

      Usuń
  2. nieźle z truskawkami jeszcze nie jadłam, muszę spróbować takiej wersji, wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie, i postanowiłam poeksperymentować, opłacało się;)

      Usuń
  3. dobry eksperyment nie jest zły:) ta wersja truskawkowa bardzo mi odpowiada:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają apetycznie.wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)