wtorek, 16 czerwca 2020

Babka z bananów


Jeśli macie zbyt dojrzałe banany, polecam je wykorzystać do upieczenia babki :)
Babkę z bananów, można przygotować z dzieckiem. Robi się ją szybko i sprawnie, wystarczy wcześniej przygotować składniki, i włączyć piekarnik. Polecam, jest przepyszna. 




  2 duże, mocno dojrzałe banany
 2 szklanki mąki pszennej
  2 łyżki ciemnego kakao 
 2 łyżki cukru trzcinowego lub jakiegoś słodzika
  1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  szczypta soli
  2 jajka (L) 
 1/4 szklanki oleju ( u mnie kokosowy) 
  3/4 szklanki mleka ( u mnie migdałowe) 

Polecam mój ulubiony sklep internetowy, bee.pl a szczególnie dział ze zdrową żywnością :) https://www.bee.pl/9000-zdrowa-zywnosc 

Produkty są bezpiecznie zapakowane, szybka dostawa i miła obsługa :)  





Obrane banany ( pamiętać o tym aby były mocno dojrzałe, miękkie) obrać i rozgnieść w misce, można widelcem, lub tak jak ja tłuczkiem do ziemniaków.

Do rozgniecionych bananów, wbić 2 jajka, dodać olej i mleko, wymieszać razem.

Osobno wymieszać mąkę, kakao, cukier, sól i proszek do pieczenia.

Wsypać wymieszane suche składniki, do miski z bananami i całość wymieszać mikserem.

Gotowe ciasto przelać do foremki ( 30 x 10cm) . 

Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika, 180 st. C na jakiej 40 -45 minut. 

Gotowe można polać polewą, ale nie jest to konieczne. 





















19 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie :) może spróbuję, bo mi bananowe nie wyszło kiedyś i od tej pory nie robiłam ponownie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wypieki na bazie bananów. Można je dodatkowo urozmaicać według własnych upodobań :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, są smaczne i lubią je nie tylko dzieci 🧒 🌷

      Usuń
  3. Wyglada pysznie, chetnie je zrobie w weekend :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam podobną babkę i była naprawdę pyszna! Chętnie wykonam taką sama ;) Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chociaż za babką nie przepadam, tak wersję z bananami widzę po raz pierwszy i przyznam, że narobiłaś mi smaka, bo uwielbiam te owocki! :) Ostatnio po raz pierwszy jadłam chleb bananowy i normalnie niebo w gębie! Podejrzewam, że to musi podobnie smakować ♥

    OdpowiedzUsuń
  6. ojaaaa, uwielbiam bananowe wsyztsko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a akurat mam jakieś banany, któe leżą i leżą to je wykorzystam na jakieś ciacho! omomom

      Usuń
  7. Muszę to zrobić, koniecznie! :) MEGA!

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...