Zapraszam na kremową zupę, pożywna i mega smaczna.
Dynia i batat świetnie się komponuje z pikantnymi rzodkiewkami, szalotką i pomidorami.
Wypróbujcie przepis, warto:)
1 mała dynia
4- 5 szalotek
1 – 2 pęczki rzodkiewek
1 spory batat
kawałek imbiru
3- 4 ząbki czosnku, lub łyżeczka granulowanego
puszka pomidorów lub 400 ml soku pomidorowego
Przyprawy wg smaku:
sól
pieprz biały
zioła prowansalskie
chilli (młynek)
pomidory suszone z czosnkiem i bazylią
oregano
olej kokosowy
jogurt
Przygotowuję warzywa, myję je i obieram, jeśli używamy dynię Hokkaido, to nie trzeba obierać.
Rzodkiewki kroję w grubsze plastry, lub na cztery części, i podsmażam na oleju kokosowym razem z poszatkowaną cebulą.
Do podsmażonych dodaję pokrojonego w grubszą kostkę batata, obsmażam razem, dodaję resztę składników, czyli pokrojoną dynię, imbir, pomidory i przyprawy ( ja daję suszoną włoszczyznę, można dać oczywiście kawałki świeżych warzyw), wszystko mieszam i chwile duszę, następnie podlewam wrzątkiem, tak, aby woda zakryła warzywa, ( jeśli chcecie bardziej rzadszą to więcej wody, jeśli bardziej gęstsza to mniej)
Zupę gotuję do miękkości warzyw, ściągam z gazu, dodaję jogurt i miksuję na krem.
Jeśli trzeba dosalam do smaku.
Podaję gorącą z grzankami lub bez :)
SMACZNEGO!!!
bardzo ciekawy przepis :) nigdy bym nie pomyślała, żeby dodać rzodkiewki do zupy!
OdpowiedzUsuńrzodkiewka świetnie podkreśla smak, polecam także taką z rzodkiewkami :) https://takietampichcenie.blogspot.com/2015/10/zupa-z-rzodkiewek.html
Usuń