Kolejna odsłona sernika, tym razem z chałwą, chyba każdy łasuch ją lubi :)
U mnie spód z herbatników, ale można przygotować ciasto kruche, jak kto woli.
Sernik z chałwą, słodziutki i przepyszny, spróbujcie bo warto, od święta i bez okazji, polecam !!!
herbatniki
1 kg sera białego ( mielony)
15 dag masła
15 dag cukru pudru
7 jajek (L)
2 budynie waniliowe
15 dag chałwy waniliowej
15 dag chałwy czekoladowej
masa krówkowa
ozdoby cukiernicze
Na blaszkę wyłożoną papierem (23x28), wykładam herbatniki.
Masło ucieram z cukrem i żółtkami. Do utartych dodaję porcjami ser i nadal ucieram. Mąkę i budynie przesiewam i dodaję do masy serowej. Całość ucieram.
Osobno ubijam białka ze szczyptą soli, na sztywno. Dodaję na koniec do sera, mieszam już łyżką.
Połowę ciasta wykładam na herbatniki. Chałwę kroję na mniejsze kawałki, układam na masie serowej, przykrywam resztą sera.
Sernik piekę godzinę w 180 st. C
Po upieczeniu lekko studzę i smaruję wierzch masą krówkową. Ozdabiam całkiem zimny.
pychotka:)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis /zauważyłam że masz przepis na kubusia bez pieczenia /ja właśnie niedawno robiłam bez pieczenia tylko nieco inaczej zapraszam na blog
OdpowiedzUsuńDziękuję, odwiedzę ;)
Usuń