czwartek, 12 października 2017

Gulasz indyczy z cukinią

Oj, jak mnie tutaj dawno nie było, wybaczcie :) Problemy zdrowotne się pojawiają i wtedy to człowiek nie ma ochoty na nic. 

Przepisów mam sporo dla Was, więc postaram się częściej coś smacznego publikować :)

Dzisiaj zapraszam na pyszny, soczysty gulasz indyczy, tym razem z młodą cukinią. Zasmakował nam bardzo, więc będą częste powtórki. 

Mięso z indyka jest dietetyczne, więc zachęcam do jego konsumpcji:) 




1 kg gulaszowego z indyka 

3 młode cukinie 

Do marynaty: 

Olej z czosnkiem 

Czosnek granulki lub ząbki świeżego przeciśnięte przez praskę 

Cebula liofilizowana 

Chili 

Papryka słodka 

Przyprawa do mięs ( czerwona) 

Kminek mielony 

Pieprz mielony 

Dodatkowo 

Listki laurowe 

Ziele angielskie 

Włoszczyzna suszona 

Skrobia



Mięso gulaszowe przepłukuję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Obrane i umyte cukinie, kroję w większą kostkę. 

Mięso najpierw marynuję, posypuję przyprawami dodaję olej smakowy, mieszam i odstawiam na jakąś godzinkę. 

Po tym czasie kawałki mięsa obsmażam, jak mięso puści sok podlewam gorącą wodą, wody dolewam tyle, aby zakryła mięso. Dodaję listki laurowe, zile ang. i suszoną włoszczyznę. Gotuję jakieś 40 – 45 minut. 

Następnie do garnka z mięsem dodaję kawałki cukinii, dolewam wodę, aby zakryła cukinię i gotuję jeszcze 15 -20 minut, aby zmiękła, ale się nie rozgotowała. 

Na koniec gulasz przyprawiam do smaku i zagęszczam.






smacznego :) 

2 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...

Etykiety