czwartek, 5 maja 2016

Sałatka tuńczyk i tortellini

Sałatka warstwowa z tortellini, tuńczykiem, ogórkami i papryką. 

Sałatkę można podać w wersji warstwowej, lub wymieszanej. Obie wersje dozwolone;)  

Sałatka jest lubiana przez wszystkich, znika szybciutko, jest syta, doskonale zastąpi posiłek. 































25 dag tortellini ( dowolne nadzienie) 

2 ogórki 

2 papryki ( u mnie zielona i pomarańczowa) 

 2 puszki tuńczyka w oleju 

majonez 

pieprz mielony 

szczypiorek 

pomidory koktajlowe 




Tortellini gotuję, odcedzam i zostawiam do wystudzenia. 

Ogórki obieram i kroję w drobną kosteczkę. 

Tuńczyka odcedzam z oleju. 

Paprykę myję, wycinam pesteczki, i kroję w kosteczkę. 

W misce układam warstwy sałatki, na spód daję połowę pierożków, następnie połowę ogórków, oprószam pieprzem. 

Układam warstwy kolorowej papryki, smaruję obficie majonezem, oprószam pieprzem. 

Teraz wykładam tuńczyka, resztę ogórków, pierożki i znowu majonez. 

Sałatkę dekoruję posiekanym szczypiorkiem i połówkami pomidorków.














4 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...