Pyszne kluseczki z wątróbki drobiowej i delikatnego mięsa z piersi kurczaka.
Doskonały dodatek do niedzielnego rosołu.
Zasmakuje małym i dużym.
50 dag wątroby drobiowej
1 pierś z kurczaka
łyżka cebuli liofilizowanej
2 jajka
łyżeczka czosnku w granulkach
pieprz biały mielony
sól ( wg smaku )
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka bułki tartej
2-3 łyżki mąki
Wątróbkę i mięso myję, kroję na mniejsze kawałki i rozdrabniam w malakserze. Dodaję jajka, cebulkę, czosnek, resztę przypraw i mieszam.
Następnie wsypuję grysik ( kasza manna) bułkę tartą i mąkę, mieszam do połączenia się składników. Jeśli masa jest zbyt rzadka, aby formować kluseczki, dodaję mąki.
Z masy formuję łyżką kluseczki, wkładam na wrzątek i gotuję pomalutku, około 10 minut, od ponownego zawrzenia wody.
Ugotowane podaję z gorącym rosołem.
Kluski można gotować od razu w rosole, jednak rosół nie będzie już klarowny.
Madziu zainteresowałaś mnie tą piersią z kurczaka, tylko w opisie już jej nie widzę- mielisz razem z wątróbką?
OdpowiedzUsuńa kluseczki wątrobowe kocham :)
pozdrawiam cieplutko
Reniu, jest w opisie ;) Wątróbkę i mięso myję, kroję na mniejsze kawałki i rozdrabniam w malakserze. Pozdrawiam Koachana:)
Usuńmoja rada'' wątróbkę lepiej skrobać nożem wtedy nie będzie błon , tak się to robi w Czechach , tak robię i ja . Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń