niedziela, 29 maja 2016

Kluski wątrobiano mięsne do rosołu

Pyszne kluseczki z wątróbki drobiowej i delikatnego mięsa z piersi kurczaka. 
Doskonały dodatek do niedzielnego rosołu.
 Zasmakuje małym i dużym. 



50 dag wątroby drobiowej

1 pierś z kurczaka

łyżka cebuli liofilizowanej 
2 jajka
łyżeczka czosnku w granulkach
pieprz biały mielony 
sól ( wg smaku ) 
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka bułki tartej
2-3 łyżki mąki




Wątróbkę i mięso myję, kroję na mniejsze kawałki i rozdrabniam w malakserze. Dodaję jajka, cebulkę, czosnek, resztę przypraw i mieszam. 

Następnie wsypuję grysik ( kasza manna) bułkę tartą i mąkę, mieszam do połączenia się składników. Jeśli masa jest zbyt rzadka, aby formować kluseczki, dodaję mąki. 

Z masy formuję łyżką kluseczki, wkładam na wrzątek i gotuję pomalutku, około 10 minut, od ponownego zawrzenia wody. 

Ugotowane podaję z gorącym rosołem.

Kluski można gotować od razu w rosole, jednak rosół nie będzie już klarowny.












2 komentarze:

  1. Madziu zainteresowałaś mnie tą piersią z kurczaka, tylko w opisie już jej nie widzę- mielisz razem z wątróbką?
    a kluseczki wątrobowe kocham :)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, jest w opisie ;) Wątróbkę i mięso myję, kroję na mniejsze kawałki i rozdrabniam w malakserze. Pozdrawiam Koachana:)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)