poniedziałek, 29 lutego 2016

Pulpety w sosie pieczarkowym

Pyszne danie, pulpety z piersi kurczaka, sos pieczarkowy, całość podana z makaronem tagliatelle.

Pulpety gotowane na parze, delikatne i bardzo smaczne. 

Aby jeszcze bardziej odchudzić danie, można śmietanę zastąpić jogurtem i podać z razowym makaronem:)  




















pulpety:

2 podwójne piersi z kurczaka 

1 kajzerka namoczona w mleku

pieprz mielony

sól

na sos:

50 dag pieczarek  

½ łyżeczki domowej jarzynki

sól do smaku

2 łyżki masła klarowanego

150 ml śmietany

biały mielony pieprz

pieprz cytrynowy

dodatkowo makaron 




Piersi z kurczaka myję, kroję na kawałki, mielę razem z namoczoną i odciśniętą z mleka kajzerką. 

Doprawiam i formuję kulki/pulpety, gotuję na parze ( około 20 minut) 

Pieczarki obieram, myję i kroję w plastry, podsmażam na klarowanym maśle, doprawiam. Na koniec wlewam śmietankę. 

Pulpety podałam z makaronem i sosem pieczarkowym. 







Pyszne, lekkie danie. Zasmakuje każdemu. Pulpety można ugotować tradycyjnie, jednak na parze mają bardziej wyrazisty smak.








4 komentarze:

  1. Lubię takie obiadki, zwłaszcza w takie pochmurne i zimnawe dni jak dziś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny klasyczny obiad :)
    widzę małe zmiany na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu, mam nadzieję że się podoba :)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)