niedziela, 26 listopada 2017

Dorsz w cieście piwnym



Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.


To moja ulubiona ryba, czyli dorsz, w zupełnie innej odsłonie. 
W cieście piwnym. 

Polecam gorąco, jest pyszna :) 

Oczywiście można użyć dowolnej ryby, według własnego smaku :)



około kg filetów z dorsza ( u mnie tak zwane "polędwice")
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 jajka (L)
– 1 i 1/2 szklanki piwa  
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– sól
pieprz cytrynowy
 sok z cytryny
olej do smażenia



Rybę przepłukuję i osuszam na ręczniku papierowym. Przyprawiam solą i pieprzem cytrynowym, skrapiam delikatnie sokiem, wyciśniętym z cytryny.

 Dzielę rybkę na odpowiednie porcje.

W misce łączę jajka z piwem, dodaję troszkę soli i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. 

Całość mieszam dokładnie, aby nie było grudek z mąki.

Kawałki dorsza maczam w cieście i wykładam na rozgrzany olej, smażę z obu stron na rumiano.

Po usmażeniu, układam na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.









SMACZNEGO!!!




4 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...