wtorek, 4 kwietnia 2017

Szynka peklowana


   Doskonała szynka, wędlina domowa, smakuje wyśmienicie na kanapce, w sałatce, do obiadu lub solo. 

Dobra na zimno i na ciepło. 

Warto zrobić taką szyneczkę nie tylko na Święta :) 


Szynka peklowana  






1, 5 kg szynki

2, 5 l przegotowanej, zimnej wody

Peklowanie:

1, 5 łyżki soli peklującej

6 ząbków czosnku

4 kulki ziela ang

2 listki laurowe

1 łyżka jałowca 

Do pieczenia:

pomidory suszone z czosnkiem i bazylią

przyprawa Deluxe z estragonem ( w składzie: sól, cebula smażona, gorczyca mielona, pomidory w proszku, estragon, pieprz , papryka, natka pietruszki, czosnek granulowany, liście laurowe mielone, goździki)

pieprz ziołowy

Szynka peklowana  



Wodę wlewam do dużego słoja, wsypuję sól peklową i dokładnie mieszam do rozpuszczenia. 

Dodaję resztę przypraw. Mięso myję i wkładam do przygotowanej zalewy. Musi być całe w wodzie. 

Mięso pekluję tydzień. 

Po tygodniu szynkę wyciągam, osuszam ręcznikiem papierowym.

Nacieram przyprawami, obwiązuje sznurkiem, aby nadać kształt szynki. 

Przekładam do rękawa foliowego, piekę 1,5 godz. 180 st. C. 

Upieczoną studzę w rękawie.




Szynka peklowana  


Szynka peklowana  


Szynka peklowana  


Szynka peklowana  






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...

Etykiety