czwartek, 21 stycznia 2016

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana z groszkiem, kiszonymi ogórkami i czerwoną cebulą. 

Doskonała do mięs i kiełbasek, np. z grilla. 

U mnie jako dodatek do białej kiełbaski w cieście francuskim, duet doskonały. 

Przepis, na białe kiełbaski w cieście francuskim, na blogu KLIK



































1 kg ziemniaków sałatkowych 
70 dag kiszonych ogórków

3 czerwone cebule

puszka groszku konserwowego, ( 400 g )

majonez 

musztarda 

sól i pieprz





Ziemniaki myję i gotuję w osolonej wodzie al dente. 

Po ugotowaniu studzę, obieram i kroję w dużą kostkę. 





Ogórki i cebule, kroję drobniutko. 


*do krojenia polecam nożyki Victorinox, które kupicie w sklepie OSTRY   - polecam! 



Warzywa przekładam do miski, przyprawiam, dodaję majonez i musztardę ( ilość wg własnego smaku). 

Sałatkę mieszam delikatnie, najlepiej ręką. Odstawiam do lodówki, aby się „przegryzła” 

*Najlepsza na drugi dzień. 

















6 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...