Krokiet, to farsz zawinięty w naleśniku, panierowany i usmażony.
Farsze mogą być dowolne, z grzybami, kapustą, serem, z mięsem, czy mieszane.
U nas każda wersja jest dobra.
Tym razem zrobiłam z mięsem, ale nie tradycyjnie z mielonego gotowanego, tylko z surowego.
Miałam tylko mięso mielone, i tak powstały takie krokiety. Polecam, są pyszne :)
Krokiety z mięsem mielonym |
Naleśniki:
2 jajka + pół łyżeczki soli
2 szklanki mleka
2 szklanki wody mineralnej gazowanej
2 i ½ szklanki mąki pszennej
50 ml oleju
*porcja ciasta na 14 cieniutkich naleśników
Nadzienie:
50 dag mięsa mielonego ( u mnie z indyka)
2-3 cebule
3-4 ząbki czosnku
olej
2 jajka
2-3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
majeranek
zioła prowansalskie
do panierki:
bułka tarta i jajka
Krokiety z mięsem mielonym |
Składniki na naleśniki mieszam ze sobą tak, aby nie było
grudek, ciasto odstawiam.
Przygotowuję farsz. Obrane cebule kroję w drobną kosteczkę,
czosnek też można drobniutko posiekać, ja wolę przecisnąć przez praskę.
Przesmażam na oleju, jak się delikatnie zrumieni, dodaję mięso mielone,
przyprawy i przesmażam całość. Trwa to
jakieś 10- 15 minut. Mięso odstawiam do przestudzenia. W tym czasie smażę naleśniki.
Do przestudzonego mięsa wbijam dwa jajka, wsypuję bułkę
tartą, i doprawiam do smaku.
Mięso nakładam na
naleśniki i zwijam krokiety. Każdego panieruję w jajku i bułce tartej, smażę na
oleju na rumiano z obu stron.
Krokiety można podać z surówką lub w towarzystwie czerwonego
barszczu.
Krokiety z mięsem mielonym |
Krokiety z mięsem mielonym |
Krokiety z mięsem mielonym |
Krokiety z mięsem mielonym |
Bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńMy też :)
Usuń