piątek, 13 listopada 2015

Babka z makiem

Szybka i bardzo prosta babka z gotowym makiem z puszki. Babkę robi się szybko, a jeszcze szybciej zjada. 

Pachnie cudnie i kusi do spróbowania. Polecam na wszelakie okazje, jak i do codziennej kawy czy herbaty.
Doskonałe łakocie na Boże Narodzenie.

      Przepis znalazłam na blogu Edytki , u mnie tylko małe zmiany. Polecam serdecznie :)




















20 dag miękkiego masła

1/3 szklanki cukru

6 jajek (L)

3 szklanki mąki pszennej 

15 g proszku do pieczenia

125 ml mleka

30 dag masy makowej z puszki 

lukier lub biała polewa czekoladowa

cukiereczki, posypka kolorowa




Masło miksuję z cukrem, aż ten się rozpuści, następnie dodaję po jednym ( całym ) jajku , cały czas miksując.

Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję do ciasta partiami, naprzemiennie z mlekiem.

Na koniec dodaję masę makową i dokładnie miksuję. 



Można dodać bakalie, jeśli ktoś lubi, u nas te w gotowej masie makowej wystarczyły.

Masę przekładam do wysmarowanej i oprószonej, drobną bułką tartą formy ( forma na babkę z kominkiem)

Wstawiam do nagrzanego piekarnika 180 st C, piekę godzinę.

Po upieczeniu, studzę babkę na kratce. 
Zimną można polać lukrem lub białą polewą i udekorować dowolnie.




















10 komentarzy:

  1. jedyną wadą tego ciasta jest mak bo nie cierpię maku! :D
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już trochę świątecznie tu, bo takie babki z makiem tylko z Bożym Narodzeniem mi się kojarzą :) Piękna kolorowa dekoracja na wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, babeczkę polecam niezależnie od pory roku :)

      Usuń
  3. jedyna forma w jakiej toleruję mak :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)