poniedziałek, 15 października 2018

Knedle ze śliwkami pachnące cynamonem

Niby zwykłe knedle a niezwykłe :) 
Tym razem dodałam do ciasta cynamon, pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, knedle wyszły pyszne i pachnące :) 
Spróbujcie też urozmaicić zwykłe kluski małym dodatkiem.... smacznego !!! 


  • około kg ziemniaków( ważone zimne po ugotowaniu)
  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 dag skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • śliwki węgierki




Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej, wystudzić i dokładnie zmiąć.
Śliwki trzeba umyć i wyciągnąć z nich pestki.
Obie mąki wysypać na stolnicę, dodać cynamon i wymieszać.
Wyłożyć ziemniaki, wbić dwa jajka, i ładnie całość wyrobić rękoma. 
Jak ciasto jest gotowe odcinam część, roluję i dzielę na porcje, rozpłaszczam, nakładam śliwkę i sklejam tworząc okrągłego knedla.
Knedle wkładam na wrzątek i gotuję, od wypłynięcia na wierzch 8 – 10  minut ( zależy od wielkości kluski)
Podaję z topionym masłem i cukrem, można dać kleks gęstej śmietany, jeśli do ciasta nie dodamy cynamonu, można nim posypać gotowe knedle.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...