Ostatnio miałam przyjemność robić zakupy w sklepie internetowym Frisco, tak przyjemność, szybka dostawa, zakupy starannie zapakowane. Duży wybór asortymentu, między innymi produkty ze zdrową żywnością,KLIK ( co mnie bardzo ucieszyło)
Tak więc mieliśmy smaczne obiadki, dzisiaj podam Wam dwie propozycje, szybka zupa pieczarkowa, z bezglutenowym makaronem, i bezglutenowe spaghetti bolognese:)
Na zupę potrzebujemy:
50 dag pieczarek
masło klarowane
2 kostki warzywne Bio
pieprz mielony
przyprawa w płynie Bio
śmietana
makaron bezglutenowy KLIK
Pieczarki obieram, przepłukuję i smażę na maśle klarowanym, zalewam gorącym bulionem ( kostki warzywne Bio, rozpuszczam we wrzątku). Gotuję jakieś 20 minut, na koniec zabielam śmietaną i doprawiam do smaku. Podaję z ugotowanym osobno, bezglutenowym makaronem.
Spaghetti bolognese:
Makaron spaghetti bezglutenowy KLIK
Mięso mielone ( dowolne, ulubione, u mnie z indyka)
3 -4 łyżki oleju ryżowego
sos pomidorowy Bio
Łyżeczka oregano
Łyżeczka tymianku
Łyżeczka bazylii
Pełna łyżka suszonej włoszczyzny ( zmielona)
Łyżka papryki słodkiej
1/2 łyżeczka chilli
zioła prowansalskie ( łyżeczka)
1 łyżka skrobi kukurydzianej
sól do smaku( około łyżeczki)
pieprz czarny mielony do smaku ( ¼ - ½ łyżeczki)
---------------------------
Na patelni rozgrzewam olej, przekładam mięso i smażę około 5 minut.
W między czasie gotuję makaron, 9 minut i jest al dente.
Przygotowuję sos.
Do garnuszka wlewam 500 ml soku pomidorowego i dodaję zioła oraz przyprawy, dokładnie mieszam. Wlewam do podsmażonego mięsa. Duszę całość około 20 minut, na wolnym ogniu. Pod koniec mieszam skrobię z reszta soku i zagęszczam sos. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Życzę smacznego i zapraszam na zakupy :) frisco.pl
Jaka fajna żółciutka ta zupa ! Makaron u mnie co piątek - mąż wymusza na mnie spaghetti, maniak jeden :)
OdpowiedzUsuńpyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńale żółciutkie te makarony! :)
OdpowiedzUsuńNa taki obiad wpadłam z chęcią :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
OdpowiedzUsuń