Tym razem zachęcam do spróbowania sałatki z tuńczykiem i ryżem. Ta sałatka jest po prostu pyszna.
Kto jej nie jadł musi skosztować. Moja rodzinka jest nią zachwycona.
Składniki układamy warstwowo, można ułożyć w misce lub pucharkach:)
3 woreczki ryżu
12 łyżek majonezu
4 puszki tuńczyka w sosie własnym (kawałki, każda po 185 g)
3 pęczki zielonej cebulki
30 dag żółtego sera
7 jajek
pieprz mielony
Ryż gotuję w osolonej wodzie , ma być sypki, odcedzam go i studzę.
Tuńczyka odsączam z zalewy.
Cebulkę siekam drobniutko. Ser ścieram na tarce o grubszych oczkach.
Jajka gotuję na twardo, studzę, obieram i także trę na grubych oczkach tarki.
Składników wystarcza na dwie średnie miseczki lub jedną dużą.
Układam warstwami:
Składników wystarcza na dwie średnie miseczki lub jedną dużą.
Układam warstwami:
- -ryż
- -majonez oprószony pieprzem
- -tuńczyk
- -majonez z pieprzem
- -posiekana cebulka
- -tarty ser
- -majonez z pieprzem
- -jajka
Bardzo ciekawa sałatka :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczna, polecam :)
UsuńBardzo ciekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł z tymi warstwami, ja mieszam wszystko ze sobą przeważnie :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takiej warstwowej i jakoś jeszcze nie łączyłam tuńczyka z ryżem. Ten przepis więc bardzo mi się podoba. Moja sałatka z tuńczykiem zazwyczaj wygląda tak samo: tuńczyk, kukurydza, papryka czerwona i majonez :}
OdpowiedzUsuń