piątek, 8 stycznia 2016

Sałatka z tuńczyka i ryżu

Tym razem zachęcam do spróbowania sałatki z tuńczykiem i ryżem. Ta sałatka jest po prostu pyszna. 

Kto jej nie jadł musi skosztować. Moja rodzinka jest nią zachwycona. 

Składniki układamy warstwowo, można ułożyć w misce lub pucharkach:)
























3 woreczki ryżu

12 łyżek majonezu takiego 

4 puszki tuńczyka w sosie własnym (kawałki, każda po 185 g) 

3 pęczki zielonej cebulki

30 dag żółtego sera  

7 jajek  

pieprz mielony





Ryż gotuję w osolonej wodzie , ma być sypki, odcedzam go i studzę.

Tuńczyka odsączam z zalewy.




 Cebulkę siekam drobniutko. Ser ścieram na tarce o grubszych oczkach. 

Jajka gotuję na twardo, studzę, obieram i także trę na grubych oczkach tarki.

Składników wystarcza na dwie średnie miseczki lub jedną dużą.

Układam warstwami:

  • -ryż 
  • -majonez oprószony pieprzem 
  • -tuńczyk 
  • -majonez z pieprzem 
  • -posiekana cebulka 
  • -tarty ser 
  • -majonez z pieprzem 
  • -jajka 
Sałatkę przed podaniem należy schłodzić.


  




  












5 komentarzy:

  1. bardzo fajny pomysł z tymi warstwami, ja mieszam wszystko ze sobą przeważnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze takiej warstwowej i jakoś jeszcze nie łączyłam tuńczyka z ryżem. Ten przepis więc bardzo mi się podoba. Moja sałatka z tuńczykiem zazwyczaj wygląda tak samo: tuńczyk, kukurydza, papryka czerwona i majonez :}

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)