Bardzo lubimy kalafiora, często robię panierowanego lub na parze, okraszonego przyrumienioną buka tartą.
Nawet gotowany do mięso zamiast ziemniaków. Za każdym razem jest smacznie.
Kiedyś natknęłam się na blogu Broni na przepis na kalafiora nadziewanego mięsem mielonym, postanowiłam go wypróbować, oczywiście z własnymi modyfikacjami, wyszło prze pysznie, zachęcam do komentowania i wypróbowania, jeśli się skusicie, proszę o podzielenie się opinią i fotką , można ją wysłać na maila :)
Kalafior nadziany mięsem I wersja |
I wersja:
kg mięsa z łopatki
2 duże lub 4 mniejsze kalafiory
3 jajka
5 łyżek bułki tartej
mleko około 100 ml
łyżeczka cebulki granulowanej
sól czosnkowa
pieprz biały mielony
łyżeczka ziół prowansalskich
łyżka domowej jarzynki ( suszona i zmielona włoszczyzna)
na wierzch:
4 łyżki majonezu
2 łyżki pikantnego ketchupu
20 dag tartego sera żółtego
olej
II wersja kalafior nadziany mięsem |
II wersja:
2 kalafiory
1 kg mięsa mielonego z indyka
2 jajka
łyżka cebulki liofilozowanej
biały pieprz
przypraw do mięs ( czerwona Knorr)
na wierzch:
2 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
ser żółty ( tarty)
I wersja kalafiora z mięsem |
Mięso myję , dzielę na kawałki i mielę w maszynce. Kalafiory
myję i gotuję zw osolonej wodzie , aby troszkę
zmiękły (5-6 minut)Po ugotowaniu odcedzam.
Zmielone mięso przyprawiam, dodaję jajka i namoczoną w mleku
bułkę tartą, całość dokładnie wyrabiam. Tak przygotowanym mięsem faszeruję
kalafiora.
Mięsa wystarczy na 4
średnie kalafiory, więc porcje można obliczyć do własnych potrzeb, lub z nadwyżki nasmażyć kotletów mielonych:)
Kalafiory nadziane
mięsem układam w naczyniu żaroodpornym, na dno wlewam olej, około 3 łyżki.
Wierzch smaruje majonezem i ketchupem i posypuję serem.
Zapiekam 60 – 65
minut w 200 st. C, 50 pod przykryciem,
10 -15 min odkryte . Jeśli kalafior jest większy, trzeba piec dłużej.
Z wytworzonego płynu można zrobić sos, dodając koncentrat
pomidorowy , następnie zagęścić .
łooooł, na taki pomysł to ja bym nie wpadła!
OdpowiedzUsuńZa mną chodził ten pomysł od ponad pół roku, jak tylko go znalazłam u Broni:)
UsuńWygląda smacznie :) Ja kiedyś robiłam nadziewanego mięsem mielonym z piersi z kurczaka i zapiekanego pod beszamelem. Był rewelacyjny :) Nie będę spamować...nie wkleję linka ;))
OdpowiedzUsuńNo to w najbliższą sobotę będę mieć na obiad kalafiora :-)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis :-)
Cieszę sie bardzo, poproszę o fotkę jeśli można;)
Usuńbardzo ciekawy przepis :) Jeszcze tak nie widziałam:)
OdpowiedzUsuńwarto wypróbować, smak kapitalny:)
UsuńBardzo pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńOj tak i jakie smaczne;)
UsuńJaki rumiany :) Robiłam jakiś czas temu podobną wersją kalafiora. Była naprawdę smaczna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńOj tak, spodobał się przepis. Kalafior już mam, jutro tylko mięsko trzeba kupić. Dziękuję Madziu i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSmarnego Alinko, podziel się wrażeniami i fotka :)
Usuńależ narobiłaś apetytu...jutro napewno to zrobię...bardzo dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
Cieszę się , smacznego;)
UsuńPierwszy raz spotykam się z tak przygotowanym kalafiorem, zaciekawiło mnie to danie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania;)
UsuńCieszę się ,że kalafiorek smakował.:) Pozdrawiam Bronia.
OdpowiedzUsuńJa dziękuję za inspirację :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńSuper połączenie! Nigdy się z takim nie spotkałam :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie, polecam :)
UsuńCzy zamiast kalafiora można użyć brokuła ?
OdpowiedzUsuńProszę spróbować,powinno być smacznie, tylko trzeba by krócej go obgotować.
Usuń