wtorek, 3 czerwca 2014

Wyniki konkursu "lekkie sałatki"



Kochani, konkurs dobiegł końca, serdecznie dziękuję za udział i prze pyszne propozycje. Jak zwykle ciężko było wybrać :) Kierowałam się swoimi upodobaniami smakowymi . 

Tak więc.............................



Książka „Słodki jak miód kwaśny jak cytryny” powędruje do beetle, za przepis




-Sałatka z młodymi buraczkami




SAŁATKA Z MŁODYMI BURACZKAMI:
Składniki na 2 porcje:

2 młode buraki
2 średnie ziemniaki
1 długi świeży ogórek
pół czerwonej cebuli

SOS KOPERKOWY:

2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego koperku
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki białego octu winnego
sól, pieprz, szczypta cukru



Buraczki ugotować, następnie pokroić w kostkę.
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzone obrać i także pokroić w kostkę.
Ogórka obrać, pokroić w plastry. Cebulę pokroić w piórka.
Dno talerza wyłożyć plastrami ogórka, posypać pokrojoną cebulą. Następnie ułożyć kawałki ziemniaków i buraczków.
SOS:
Oliwę wymieszać z octem. Dodać posiekany koperek i wyciśnięty czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Sałatkę polać sosem i od razu podawać.
************************************************************************


Książka „ Miłość, Bóg i kuchnia francuska” otrzymuje Edyta Kondrat, za przepis


-Sałatka z kurczakiem gotowanym na parze






Sałatka z kurczakiem gotowanym na parze

Składniki (dla 2 osób):

2 duże kawałki z piersi kurczaka
pół pomidora
pół czerwonej papryki
pół czerwonej cebuli
pół zielonego ogórka
pół główki sałaty lodowej
sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
3 łyżki oleju
3 łyżki wody
curry, pieprz

Wykonanie:

1. Kurczaka przyprawiamy curry i pieprzem, układamy w garnku do gotowania na parze i parujemy. Po ostygnięciu kroimy na plastry.
2. Sałatkę lodową rwiemy na kawałki i układamy na talerzach, na niej układamy pokrojone na kawałki pomidory, pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w plasterki ogórki i cebulę.
3. Sos mieszamy z olejem i wodą.
4. Na sałatce układamy plastry kurczaka i polewamy sosem.
*************************************************


Książki „Dania z chleba” i „Domowy wypiek chleba” poślę do Moniki Chmielewskiej za przepis


-Sałatka z jajkiem







Szybka sałatka z jajkiem.

Składniki: ( 1 większa porcja)

duża garść mieszanki sałat,
3-4 rzodkiewki,
4 suszone pomidory,
łyżeczka słonecznika,
łyżeczka pestek dynii,
2 jajka,
Sos:
pół łyżeczki octu jabłkowego,
łyżeczka oliwy z oliwek (extra virgin),
pół łyżeczki soku z cytryny,
pieprz grubo mielony.
Przygotowanie:
Jajka ugotować w koszulkach.
Sałatę rozłożyć na talerzu. Pokroić rzodkiewkę i położyć na sałacie. Pomidory suszone odsączyć ( niekoniecznie), pokroić i dodać do reszty składników. Polać sosem: składniki na sos razem wymieszać (jeżeli wolisz wyraźniejsze smaki zrób sos z podwójnej porcji). Pestki dyni i słonecznik podsmażyć w minimalnej ilości oliwy z oliwy (uwaga gdyż mogą strzelać), odsączyć. Dodać do sałatki. Ugotowane jajka położyć na wierzch i gotowe.
**************************************************

Nagrodę wyróżnienie „Surówki na każdą okazję „ ...podaruję Weronice Piszczek za przepis
 -Sałatka z kurczakiem
























SAŁATKA Z KURCZAKIEM.

Lekka i pożywna sałatka w sam raz na wiosnę ;) połączenie piersi z kurczaka, sera i jajka jest świetne. Do tego orzeźwiająca sałata i pomidorki, a na koniec chrupiące grzanki. A wszystko powstało z lenistwa – nie chciało mi się kroić piersi z kurczaka oraz gotować jajek, czekać aż wystygną, obierać ich i kroić... ;)

Składniki na 2 porcje:
-pierś z kurczaka
-2 jajka
-2 plastry sera topionego (np. Hochland)
-pomidorki koktajlowe lub truskawkowe
-kilka liści sałaty lodowej
-parę garści roszponki
-2 kromki chleba orkiszowego/razowego/z ziarnami
-sól
-pieprz czarny grubo mielony
-oliwa
-posypka ziołowa (mieszanka różnych ziół)

Przygotowanie:
Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki, wykładamy na talerze. Na nią kładziemy roszponkę i połówki pomidorków. Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon i przekrajamy tak by powstały 2 plastry. Przyprawiamy je pieprzem i solą, skrapiamy oliwą i smażymy na rozgrzanej patelni. W międzyczasie chleb kroimy w kostkę i podpiekamy na suchej patelni. Usmażone mięso przykrywamy, by nie wystygło. Smażymy jajka (wcześniej doprawiamy je solą i pieprzem) tak, by żółtko było płynne. Na sałatę kładziemy kolejno: mięso, plasterek sera, jajko. Całość posypujemy grzankami i ziołami ;)
************************************************

Dziękuję raz jeszcze wszystkim, laureatki proszę o podanie danych do wysyłki na maila takietampichcenie@gmail.com 

9 komentarzy:

  1. Gratki dla laureatów, piękne i apetyczne fotki, a sałatki na pewno przepyszne :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. oooo super, dziękuję za wyróżnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oooo super, dziękuję za wyróżnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne propozycje :) gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ miłe zaskoczenie :) Dziękuję!!!

    Gratuluję zwycięzcom.

    OdpowiedzUsuń
  6. OOO! Super! Dziękuję ślicznie za wyróżnienie:)) Nie wierzę, że udało mi się wygrać, zwłaszcza, że zgłoszeń była cała masa...Jeszcze raz dzięki wielkie. Gratuluję pozostałym!
    Pozdrawiam wszystkich serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. przepisów się nazbierało pysznych, gratulacje

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...