Kochani, konkurs dobiegł końca, serdecznie dziękuję za udział i prze pyszne propozycje. Jak zwykle ciężko było wybrać :) Kierowałam się swoimi upodobaniami smakowymi .
Tak więc.............................
Książka „Słodki jak miód kwaśny jak cytryny” powędruje do beetle, za przepis
-Sałatka z młodymi buraczkami
SAŁATKA Z MŁODYMI BURACZKAMI:
Składniki na 2 porcje:
2 młode buraki
2 średnie ziemniaki
1 długi świeży ogórek
pół czerwonej cebuli
SOS KOPERKOWY:
2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego koperku
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki białego octu winnego
sól, pieprz, szczypta cukru
Buraczki ugotować, następnie pokroić w kostkę.
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzone obrać i także pokroić w kostkę.
Ogórka obrać, pokroić w plastry. Cebulę pokroić w piórka.
Dno talerza wyłożyć plastrami ogórka, posypać pokrojoną cebulą. Następnie ułożyć kawałki ziemniaków i buraczków.
SOS:
Oliwę wymieszać z octem. Dodać posiekany koperek i wyciśnięty czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Sałatkę polać sosem i od razu podawać.
Książka „Słodki jak miód kwaśny jak cytryny” powędruje do beetle, za przepis
-Sałatka z młodymi buraczkami
SAŁATKA Z MŁODYMI BURACZKAMI:
Składniki na 2 porcje:
2 młode buraki
2 średnie ziemniaki
1 długi świeży ogórek
pół czerwonej cebuli
SOS KOPERKOWY:
2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego koperku
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki białego octu winnego
sól, pieprz, szczypta cukru
Buraczki ugotować, następnie pokroić w kostkę.
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzone obrać i także pokroić w kostkę.
Ogórka obrać, pokroić w plastry. Cebulę pokroić w piórka.
Dno talerza wyłożyć plastrami ogórka, posypać pokrojoną cebulą. Następnie ułożyć kawałki ziemniaków i buraczków.
SOS:
Oliwę wymieszać z octem. Dodać posiekany koperek i wyciśnięty czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Sałatkę polać sosem i od razu podawać.
************************************************************************
Książka „ Miłość, Bóg i kuchnia francuska” otrzymuje Edyta Kondrat, za przepis
-Sałatka z kurczakiem gotowanym na parze
Sałatka z kurczakiem gotowanym na parze
Składniki (dla 2 osób):
2 duże kawałki z piersi kurczaka
pół pomidora
pół czerwonej papryki
pół czerwonej cebuli
pół zielonego ogórka
pół główki sałaty lodowej
sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
3 łyżki oleju
3 łyżki wody
curry, pieprz
Wykonanie:
1. Kurczaka przyprawiamy curry i pieprzem, układamy w garnku do gotowania na parze i parujemy. Po ostygnięciu kroimy na plastry.
2. Sałatkę lodową rwiemy na kawałki i układamy na talerzach, na niej układamy pokrojone na kawałki pomidory, pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w plasterki ogórki i cebulę.
3. Sos mieszamy z olejem i wodą.
4. Na sałatce układamy plastry kurczaka i polewamy sosem.
Książka „ Miłość, Bóg i kuchnia francuska” otrzymuje Edyta Kondrat, za przepis
-Sałatka z kurczakiem gotowanym na parze
Sałatka z kurczakiem gotowanym na parze
Składniki (dla 2 osób):
2 duże kawałki z piersi kurczaka
pół pomidora
pół czerwonej papryki
pół czerwonej cebuli
pół zielonego ogórka
pół główki sałaty lodowej
sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
3 łyżki oleju
3 łyżki wody
curry, pieprz
Wykonanie:
1. Kurczaka przyprawiamy curry i pieprzem, układamy w garnku do gotowania na parze i parujemy. Po ostygnięciu kroimy na plastry.
2. Sałatkę lodową rwiemy na kawałki i układamy na talerzach, na niej układamy pokrojone na kawałki pomidory, pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w plasterki ogórki i cebulę.
3. Sos mieszamy z olejem i wodą.
4. Na sałatce układamy plastry kurczaka i polewamy sosem.
*************************************************
Książki „Dania z chleba” i „Domowy wypiek chleba” poślę do Moniki Chmielewskiej za przepis
-Sałatka z jajkiem
Szybka sałatka z jajkiem.
Składniki: ( 1 większa porcja)
duża garść mieszanki sałat,
3-4 rzodkiewki,
4 suszone pomidory,
łyżeczka słonecznika,
łyżeczka pestek dynii,
2 jajka,
Sos:
pół łyżeczki octu jabłkowego,
łyżeczka oliwy z oliwek (extra virgin),
pół łyżeczki soku z cytryny,
pieprz grubo mielony.
Przygotowanie:
Jajka ugotować w koszulkach.
Sałatę rozłożyć na talerzu. Pokroić rzodkiewkę i położyć na sałacie. Pomidory suszone odsączyć ( niekoniecznie), pokroić i dodać do reszty składników. Polać sosem: składniki na sos razem wymieszać (jeżeli wolisz wyraźniejsze smaki zrób sos z podwójnej porcji). Pestki dyni i słonecznik podsmażyć w minimalnej ilości oliwy z oliwy (uwaga gdyż mogą strzelać), odsączyć. Dodać do sałatki. Ugotowane jajka położyć na wierzch i gotowe.
Książki „Dania z chleba” i „Domowy wypiek chleba” poślę do Moniki Chmielewskiej za przepis
-Sałatka z jajkiem
Szybka sałatka z jajkiem.
Składniki: ( 1 większa porcja)
duża garść mieszanki sałat,
3-4 rzodkiewki,
4 suszone pomidory,
łyżeczka słonecznika,
łyżeczka pestek dynii,
2 jajka,
Sos:
pół łyżeczki octu jabłkowego,
łyżeczka oliwy z oliwek (extra virgin),
pół łyżeczki soku z cytryny,
pieprz grubo mielony.
Przygotowanie:
Jajka ugotować w koszulkach.
Sałatę rozłożyć na talerzu. Pokroić rzodkiewkę i położyć na sałacie. Pomidory suszone odsączyć ( niekoniecznie), pokroić i dodać do reszty składników. Polać sosem: składniki na sos razem wymieszać (jeżeli wolisz wyraźniejsze smaki zrób sos z podwójnej porcji). Pestki dyni i słonecznik podsmażyć w minimalnej ilości oliwy z oliwy (uwaga gdyż mogą strzelać), odsączyć. Dodać do sałatki. Ugotowane jajka położyć na wierzch i gotowe.
**************************************************
Nagrodę wyróżnienie „Surówki na każdą okazję „ ...podaruję Weronice Piszczek za przepis
Nagrodę wyróżnienie „Surówki na każdą okazję „ ...podaruję Weronice Piszczek za przepis
-Sałatka z kurczakiem
Lekka i pożywna sałatka w sam raz na wiosnę ;) połączenie piersi z kurczaka, sera i jajka jest świetne. Do tego orzeźwiająca sałata i pomidorki, a na koniec chrupiące grzanki. A wszystko powstało z lenistwa – nie chciało mi się kroić piersi z kurczaka oraz gotować jajek, czekać aż wystygną, obierać ich i kroić... ;)
Składniki na 2 porcje:
-pierś z kurczaka
-2 jajka
-2 plastry sera topionego (np. Hochland)
-pomidorki koktajlowe lub truskawkowe
-kilka liści sałaty lodowej
-parę garści roszponki
-2 kromki chleba orkiszowego/razowego/z ziarnami
-sól
-pieprz czarny grubo mielony
-oliwa
-posypka ziołowa (mieszanka różnych ziół)
Przygotowanie:
Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki, wykładamy na talerze. Na nią kładziemy roszponkę i połówki pomidorków. Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon i przekrajamy tak by powstały 2 plastry. Przyprawiamy je pieprzem i solą, skrapiamy oliwą i smażymy na rozgrzanej patelni. W międzyczasie chleb kroimy w kostkę i podpiekamy na suchej patelni. Usmażone mięso przykrywamy, by nie wystygło. Smażymy jajka (wcześniej doprawiamy je solą i pieprzem) tak, by żółtko było płynne. Na sałatę kładziemy kolejno: mięso, plasterek sera, jajko. Całość posypujemy grzankami i ziołami ;)
************************************************
Dziękuję raz jeszcze wszystkim, laureatki proszę o podanie danych do wysyłki na maila takietampichcenie@gmail.com
Gratki dla laureatów, piękne i apetyczne fotki, a sałatki na pewno przepyszne :)))
OdpowiedzUsuńMoje gratulacje :)
OdpowiedzUsuńoooo super, dziękuję za wyróżnienie :)
OdpowiedzUsuńoooo super, dziękuję za wyróżnienie :)
OdpowiedzUsuńfajne propozycje :) gratuluję!
OdpowiedzUsuńAleż miłe zaskoczenie :) Dziękuję!!!
OdpowiedzUsuńGratuluję zwycięzcom.
OOO! Super! Dziękuję ślicznie za wyróżnienie:)) Nie wierzę, że udało mi się wygrać, zwłaszcza, że zgłoszeń była cała masa...Jeszcze raz dzięki wielkie. Gratuluję pozostałym!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wszystkich serdecznie!
przepisów się nazbierało pysznych, gratulacje
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
OdpowiedzUsuń