Soczyste i kruche mięsko z królika, najpierw marynowane , później obsmażane i duszone. Można podać z buraczkami i kluskami śląskimi.
mięso z królika ( u mnie comber i nogi)
sos sojowy grzybowy ( 2-3 łyżki)
czubrica czerwona ( polecam firmy Bella-Bis) wg smaku
mieszanka przypraw Estragon mix – wg smaku ( skład : sól, cebula smażona, gorczyca mielona, pomidory w proszku, estragon, pieprz , papryka, natka pietruszki, czosnek granulowany, mielone liście laurowe i goździki)
*nie podaję dokładnych ilości przypraw, posypuję nimi mięso, trzeba dopasować ilość do własnego smaku
5-6 ząbków czosnku ( polskiego)
masło klarowane
łyżeczka suszonej zmielonej włoszczyzny
Mięso z królika myję , przekładam do miski, posypuję przyprawami, dodaję sos sojowy, plasterki czosnku i mieszam. Odstawiam na parę godzin.
Po tym czasie obsmażam na maśle klarowanym, obsmażone z każdej strony podlewam gorącą wodą, posypuję mieloną włoszczyzną i duszę do miękkości z odchyloną pokrywką aby zredukować płyn.
Jako dodatek proponuję tarte buraczki , ziemniaki z wody lub kluski śląskie.