Aby ogórki konserwowe były chrupiące trzeba je namoczyć w zimnej wodzie, ja je tak trzymam nawet całą noc. Pasteryzuję krótko, wystarczy 5 minut. W ten sposób moje ogórki są chrupiące, i nie mają pustych środków. Dodanie do każdego słoika plasterka marchewki i cebuli poprawia ich smak, a jeśli dodamy kawałeczek( plasterek) chrzanu, otrzymamy posmak kiszonych ogórków:)
SKŁADNIKI:
6 kg małych ogórków gruntowych
zalewa:
4 l wody
1 l octu 10%
4 płaskie łyżki soli kamiennej( nie jodowanej)
20 dkg cukru
przyprawy:
koper ( nasiona, łodyżki)
ziele angielskie
liść laurowy
czosnek
gorczyca
cebula
marchewka
opcjonalnie- chrzan
PRZYGOTOWANIE:
Ogórki dokładnie myję, i zalewam zimną wodą, zostawiam tak na parę godzin, nawet całą noc. Do czystych, wyparzonych 1 l słoików wkładam przyprawy, ząbek czosnku, plasterek cebuli i marchwi, 2 kulki ziela angielskiego, po liściu laurowym, 1/3 łyżeczki gorczycy i koper. Do połowy dodaję plasterki chrzanu( mają smak kiszonych korniszonów) Wodę na zalewę gotuję, lekko studzę i dodaję resztę składników zalewy, Dokładnie mieszam i zalewam nią ogórki. Pasteryzuję 5 minut od zawrzenia.Z tej porcji wychodzi około 12 słoików( zależy od wielkości ogórków)