2 l wywaru /
bulionu warzywnego
½ l zakwasu na żurek
Parę suszonych
grzybków
Łyżka zmielonych suszonych grzybów
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
2 ząbki czosnku
Suszona zmielona włoszczyzna
( 2 łyżki)
Sól do smaku
Łyżka majeranku
Kubek kwaśnej śmietany ( 180 ml)
2 laski chudej drobiowej kiełbasy
Planta lub olej do podsmażenia kiełbasy
Wywar warzywny podgrzewam, dodaję liść laurowy, ziele
ang. plasterki czosnku , wsypuję
zmielone grzyby oraz włoszczyznę i
połamane suszone. Gotuję całość około
25 minut. Po tym czasie wlewam zakwas , dalej gotuję
często mieszając aby się nie przypalił.
Kiełbasę kroję w półplasterki, i podsmażam na patelni.
Gotową dodaję do żurku.
Śmietanę hartuję gorącym żurkiem i dodaję do całości.
Mieszam i gotowe.
Podaję z ziemniakami i jajkiem na twardo.