Jeśli macie zbyt dojrzałe banany, polecam je wykorzystać do upieczenia babki :)
Babkę z bananów, można przygotować z dzieckiem. Robi się ją szybko i sprawnie, wystarczy wcześniej
przygotować składniki, i włączyć piekarnik. Polecam, jest przepyszna.
2 duże, mocno dojrzałe banany
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki cukru trzcinowego lub jakiegoś słodzika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka (L)
1/4 szklanki oleju ( u mnie kokosowy)
3/4 szklanki mleka ( u mnie migdałowe)
Polecam mój ulubiony sklep internetowy, bee.pl a szczególnie dział ze zdrową żywnością :) https://www.bee.pl/9000-zdrowa-zywnosc
Produkty są bezpiecznie zapakowane, szybka dostawa i miła obsługa :)
Obrane banany ( pamiętać o tym aby były mocno dojrzałe, miękkie) obrać i rozgnieść w misce, można widelcem, lub tak jak ja tłuczkiem do ziemniaków.
Do rozgniecionych bananów, wbić 2 jajka, dodać olej i mleko, wymieszać razem.
Osobno wymieszać mąkę, kakao, cukier, sól i proszek do pieczenia.
Wsypać wymieszane suche składniki, do miski z bananami i całość wymieszać mikserem.
Gotowe ciasto przelać do foremki ( 30 x 10cm) .
Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika, 180 st. C na jakiej 40 -45 minut.
Gotowe można polać polewą, ale nie jest to konieczne.