Pracochłonna, ale warta poświęconego czasu, doskonała na śniadania, kolacje i jako zakąska;)
Pyszna galareta drobiowa, można podać do niej plaster cytryny lub ocet.
|
Galareta - zimne udka
SKŁADNIKI:
4 duże udka kurczaka ( około 1,6 kg)
3 marchewki
1 pietruszka
Kawałek selera
½ przypieczonej cebulki
3 ząbki czosnku
3 listki laurowe
6-7 kulek ziela angielskiego
Około 20 ziarenek pieprzu
6 jajek ugotowanych na twardo
Puszka groszku zielonego
Natka pietruszki
Sól
Żelatyna na 2 i ½ l wody
|
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynam od ugotowania rosołu, gotuję go tak samo jak każdy inny rosół. Myję dokładnie mięso i zalewam wodą, gotuję powoli, ściągając w międzyczasie ewentualne „szumy” , po godzinie dodaję przyprawy oraz umyte i obrane warzywa. Solę do smaku.
Kiedy warzywa są dość miękkie wyciągam je i odkładam, mięso gotuję dalej do momentu aż samo odchodzi od kości. Wtedy je wyciągam i studzę. Następnie obieram ze skórki , kości i chrząstek. ( piesek zadowolony) i kroję drobniutko. Rosół przecedzam , uzupełniam wrzącą wodą do około 2 i pół litra. Odlewam do garnuszka jakieś 250 ml i rozpuszczam w nim żelatynę. Jak jest całkowicie rozpuszczona mieszam z pozostałym rosołem.
Groszek konserwowy przelewam na sitku i odcedzam . Jajka kroję w plastry, umytą i osuszoną natkę siekam. Marchew i pietruszkę kroję w ozdobne plasterki.
Układam w jednorazowych pojemniczkach, najpierw jajka, listek natki i groszek, plasterki warzyw na spód i po bokach, na to układam pokrojone mięso, całość zalewam rosołkiem. Można posypać dodatkowa natką.
Zostawiam do całkowitego wystudzenia. Następnie zakładam przykrywki i układam do lodówki w celu stężenia.
Z tej porcji wyszło mi 12 pojemniczków o poj. 250 ml, zostało trochę rosołu wiec zalałam same warzywa z groszkiem i jajkiem:)