Murzynek z serem, popularna Izaura.
Pyszne ciasto czekoladowe z serem. Smaki idealnie się komponują.
Doskonałe do popołudniowej kawy czy herbaty, na święta i bez okazji.
Ciasto:
1 i ½ szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 łyżki gorzkiego kakao
5 łyżek zimnej wody
250 g Kasia
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru z wanilią
4 jajka
Masa serowa;
1 kg sera mielonego
4 jajka
¾ szklanki cukru
125 g Kasi
wiórki kokosowe do oprószenia ciasta
Do rondelka przekładam margarynę, cukry oraz kakao, dodaję wodę i mieszając doprowadzam do wrzenia, całość chwilkę gotuję, odstawiam do wystudzenia. ( w tym czasie przygotowuję masę serowa)
Do zimnej masy wbijam 4 żółtka i dokładnie mieszam. Odlewam jakieś pół szklanki na polewę.
Do pozostałej przesiewam mąkę i proszek do pieczenia , miksuję i dodaję ubitą pianę z białek. Mieszam mikserem na najmniejszych obrotach.
Ciasto przelewam do formy (34x25) wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa: Kasię ucieram z cukrem, dodaję po jednym jajku i porcjami ser. Jednolitą masę wylewam na ciasto, mieszam wierzch, delikatnie widelcem( powstaną fajne fale) Ciasto piekę godzinę w temp. 180 st. C
Po upieczeniu polewam pozostawioną wcześniej masą i posypuje wiórkami kokosowymi.
Pozostawiam do całkowitego wystudzenia.