Tradycyjne gołąbki robi się z kaszą, ja zrobiłam z ryżem.
Zawinięte w liście młodej kapusty. Są pyszne i mięciutki, uwielbiamy je wszyscy:)
Sos pomidorowy jest doskonałym dodatkiem, polecam:)
2 duże główki młodej kapusty
około kg mięsa z łopatki lub szynki
50 dag ryżu
2-3 cebule
smalec
sól
pieprz
majeranek
czosnek w granulkach
sos:
koncentrat pomidorowy
śmietana około 200 ml
pieprz biały mielony
sól do smaku
łyżka skrobi
Mięso gotuję z odrobiną soli. Po ugotowaniu, studzę i obieram. Cebulę przesmażam na smalcu i mielę w maszynce razem z mięsem.
Kapustę myję, obrywam brzydkie liście, wykrawam głąba , zanurzam w lekko osolonym wrzątku, zostawiam na chwilkę ( 2- 3 minutki) i ściągam delikatnie listki ( trzeba uważać aby nie były za miękkie, ani za twarde). Odkładam je do przestudzenia. Odcinam twarde „nerwy” z liścia.
Do zmielonego mięsa dodaję ugotowany al’ dente ryż, przyprawy, pieprz, majeranek, czosnek i sól. Mieszam całość dokładnie. Formuję małe kotleciki, układam na liściu kapusty i zwijam gołąbki.
Układam bardzo ciasno, na wyłożonych na dnie garnka małych liściach, gołąbki można najpierw obsmażyć na smalcu, jak kto woli. Na wierzchu także układam liście. Zalewam gołąbki wodą i gotuję około 30 minut, na malutkim ogniu.
Osobno robię sos na wywarze z mięsa. Dodaję do niego koncentrat pomidorowy, pół łyżeczki cukru, pieprz biały mielony . Śmietankę mieszam ze skrobią i zagęszczam nią sos. Solę do smaku.
Gołąbki wykładam na talerze i polewam sosem.
gołąbki podałam na talerzu z serii MALTA od Porcelana Bogucice
SMACZNEGO!!!
Pyszne, też dziś robiłam gołąbki i również z ryżem, bo moja mama zawsze takie robiła :D
OdpowiedzUsuńPysznosci:)
UsuńSmaki dzieciństwa :-) nie ma to jak pyszne gołąbki.. Polecam!
OdpowiedzUsuń:)
Usuń