Zapraszam na konkurs w którym sponsorem jest firma SYS .
Miałam przyjemność testowania tych smacznych i zdrowych dań.
Opisywałam je na blogu *tutaj link
SYS daje Wam możliwość
posmakowania tych dań, do wygrania są 3 zestawy po 5 produktów, co najważniejsze będziecie mogli sami sobie taki zestaw
wybrać !!
Co trzeba zrobić aby wziąć udział w konkursie?
To proste, wystarczy
pod tym postem na blogu , podać przepis
na szybkie i smaczne danie, i oczywiście zdrowe, tak jak produkty Babci Zosi.
Zgłoszenia proszę podpisać lub podać maila,
abym mogła się skontaktować z
ewentualnym zwycięzcą.
Nie ma ograniczeń co
do ilości przepisów, mam tylko prośbę
aby nie dodawać jednego za drugim , chodzi o to aby zgłoszenia się
przeplatały.
Zdjęcia można wstawiać na tablicy FB lub przesłać mailem na
adres takietampichcenie@gmail.com
, utworzę specjalny album na swoim profilu . Jeśli nie masz zdjęcia wstaw sam przepis, zdjęcie nie
jest konieczne.
Jeśli posiadasz konto na FB miło nam będzie jeśli polubisz profil
sponsora https://www.facebook.com/firmasys?fref=ts oraz mój https://www.facebook.com/TakieTamPichcenie
Będę zwracać uwagę na
zdrowe posiłki przygotowane max w 40 minut.
Konkurs zaczynamy od 10.09.2013 kończymy 1.10.2013 do północy
Nagrody wysyła sponsor w ciągu 2 dni roboczych od podania
danych do wysyłki.
Wysyłka kurierem , tylko na terenie Polski .
** Udział w konkursie jest równoznaczny ze zgodą na dobrowolne podanie danych do wysyłki w przypadku wygranej, oraz do publikacji przepisu i ew. zdjęcia na FB i moim blogu.
Zapraszam do wspólnej zabawy:)
świetny konkurs:)
OdpowiedzUsuńCieszę się że się podoba, i zapraszam:)
Usuńwysłałam mailem zgłoszenie :)
OdpowiedzUsuńZgłoszenia proszę zostawiać na blogu, pod tym postem, konkurs rozpoczyna się jutro;)
Usuńzdjęcia na mailu.
OdpowiedzUsuń"bananowe placuszki"
SKŁADNIKI (dla jednej osoby!)
pół szklanki mąki
200 ml jogurtu
łyżka kefiru
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki oleju
łyżeczka miodu
2 banany
PRZEPIS:
do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. dolewamy jogurt, olej, kefir, cynamon i miód. mieszamy. zgniatamy półtora banana i łączymy z masą.smażymy placuszki na odrobinie oleju. GOTOWE!
Dziękuję za udział w konkursie, pozdrawiam:)
Usuń~placki ziemniaczane z fetą
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI!
około 10 średnich ziemniaków
duża cebula
pół kostki fety
dwa jajka
mąka (2 duże łyżki)
pieprz
vegeta
3 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
3 łyżki jogurtu
olej
PRZEPIS:
obieramy i myjemy ziemniaki.
Trzemy je na tarce. 2 lub 3 z nich na dużym oczku, resztę na małym.
Kroimy cebulę i wrzucamy do ziemniaków. Dodajemy kopiastą łyżkę mąki i jedno jajko. Mieszamy. Znowu dodajemy jajko i dużą łyżkę mąki i znowu mieszamy. Dodajemy vegetę i pieprz. Mieszamy. Kroimy fetę w niewielkie kawałki i wrzucamy do ziemniaków. Smażymy placki i robimy sos czosnkowy.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńRyż z jeżynami:
OdpowiedzUsuń100 g ryżu długoziarnistego
2 jabłka winne
20 dag jeżyn
szczypta cynamonu
4 białka
1 łyżka brązowego cukru
100ml słodkiej śmietanki 30%
10 dag cukru pudru
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na sypko,odsączamy wysypujemy do miski.
Jabłka obieramy,wydrążamy nasiona ścieramy na tarce jarzynowej ,dodajemy do ryżu,doprawiamy szczyptą cynamonu,dodajemy 15 dag jeżyn -resztę zostawiamy do dekoracji,wlewamy śmietankę i mieszamy wszystko razem.
Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką masła wykładamy owocowy ryż ,wyrównujemy łyżką .Posypujemy po wierzchu cukrem brązowym.
Białka ubijamy na sztywno,a kiedy piana zbieleje wsypujemy puder i dalej ubijamy. Tak przygotowaną pianą przykrywamy ryż w naczyniu i wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i zapiekamy do czasu aż piana się zrumieni.
Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy jeżynami.Idealnie smakuje ten deser zarówno na gorąco jak i na zimno. Smacznego!
Mniam, dziękuję za zgłoszenie;)
UsuńKotleciki sojowe w jarzynce z ryżem:
OdpowiedzUsuń2 opakowania kotletów sojowych a'la schabowy
1 czerwona papryka
2 młode marchewki
1 pietruszka
1 peczek natki pietruszki
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 jajka
bułka tarta do panierowania
2 litry bulionu warzywnego
2 łyzki oliwy z oliwek
2 pomidory malinowe
4-5 torebek ryżu
sól do smaku
1/2 łyzeczki papryki słodkiej
2 łyzeczki maki pszennej
pieprz czarny swieżo mielony do smaku
Przygotowanie:
Bulion warzywny doprowadzić do wrzenia wrzucić kotleciki schabowe sojowe i gotować około 3 minuty.Wyjąć łyżką cedzakową osączyć ,jajka roztrzepać ze szcyptą soli i pieprzu panierować kotlety w jajku a następnie w bułce tartej.Odłozyć na talerz.Po czym na niewielkiej ilosci oleju obsmazyć krótko z obu stron.
Wszystkie warzywa myjemy ,skrobiemy cebulę obieramy następnie kroimy w drobną kostkę .na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy warzywa łącznie z wycisniętym czosnkiem oraz pokrojoną cebulą i przesmażamy 3-4 minuty ,po czym włożyc wszystko do bulionu ,dodać obsmażone kotlety sojowe i gotować 15-20 min aż warzywa będa miękkie ale nie rozgotowane,dodajac pod koniec sparzone i obrane ze skórek pomidory,z mąki i małej ilosci wody zrobić zawiesinę i zagęścić sos.
W między czasie ugotować w osolonej wodzie ryż na sypko jak pisze na opakowaniu.Podawać od razu po przyrzadzeniu gorace.
Nie ma ograniczeń co do ilości przepisów, mam tylko prośbę aby nie dodawać jednego za drugim , chodzi o to aby zgłoszenia się przeplatały. Proszę o zastosowanie się do mojej prośby:)
OdpowiedzUsuńOk Madziu:)
UsuńSmaczny ryżowy makaron z warzywami
OdpowiedzUsuńSkładniki:
opakowanie makaronu ryżowego
2-3 marchewki
2 nieduże pietruszki
1 mały seler
1 mały por
1/2 cebuli czerwonej
2-4 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Po ugotowaniu zostawiamy do wystudzenia.
Warzywa myjemy i obieramy. Marchew, pietruszkę, selera strugamy obieraczką do warzyw na cienkie wiórki. Można pobawić się nożem, ale to dłużej trwa i musi by zrobione naprawdę cieniutko. Pora kroimy również w cienkie plasterki. Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy nasze pokrojone warzywa i czekamy, aż się nam zagotują. Od razu wyłączmy gaz i odcedzamy. Przekładamy do miski. Warzywa dojdą nam pod wpływem ich własnej temperatury. Jak wystygną dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną drobno czerwoną cebulę i nie żałujemy oliwy z oliwek. Można użyć również oleju. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Łaczymy z naszym ugotowanym makaronem i podajemy.
Dodatkowo można posypać świeżo posiekaną bazylią.
Gorąco polecam!
Dziękuję za zgłoszenie;)
UsuńPlacki marchewkowo-owsiane
OdpowiedzUsuńSkładniki (na ok. 10 sztuk):
1 szklanka płatków owsianych
3-4 średnie marchewki
sól
bułka tarta w razie potrzeby
olej do smażenia
Przygotowanie:
Płatki owsiane gotujemy do miękkości w małej ilości wody, następnie przelewamy zimną wodą. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki. Gotujemy do miękkości. Ugotowane marchewki odcedzamy i rozgniatamy lub miksujemy blenderem, dodajemy do płatków. Całość mieszamy i solimy do smaku. Gdyby masa była zbyt rzadka, dodajemy bułkę tartą. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.
Dziękuję :)
UsuńPrzepis na Zupę z czerwoną soczewicą (zdjęcie dodałam na Twojej tablicy na Fb jako Szalonapatelnia):
OdpowiedzUsuń1/2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 szklanki posiekanej cebuli
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 łyżka curry
2 szklanki wywaru z warzyw
1 i 1/4 szklanki wody
2 duże pokrojone pomidory (obrane wcześniej ze skórki) lub domowy przecier pomidorowy
1 szklanki suszonej czerwonej soczewicy
1/2 szklanki drobno poszatkowanej marchwi
1/4 szklanki czerwonego wina
2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Do dużego rondla wlać olej, rozgrzać go i zeszklić na nim cebulę i czosnek (aż zmiękną). Dodać curry, wymieszać, smażyć jeszcze minutę. Dodać wywar z warzyw, wodę, pomidory, soczewicę, marchew oraz wino. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 30 min (do momentu, aż soczewica zmięknie). Dodać natkę pietruszki, gotować jeszcze 5 min. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z chlebem na zakwasie.
Pozdrawiam,
szalonapatelnia@gmail.com
Dziękuję :)
UsuńTo i ja się odhaczam....przepis chyba wcześniej nie wyślę jak w weekend. Pozdrawiam Wszystkich :)
OdpowiedzUsuńZapraszam:)
UsuńFasolka szparagowa z papryką i pomidorami
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI:
1 mała cebula
ząbek czosnku
łyżka oleju
1 czerwona papryka
50 dag żółtej fasolki szparagowej
sól
1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach
1 łyżka papryki suszonej w płatkach
łyżeczka ziół dalmatyńskich (w skład wchodzą: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek, szałwia)
czosnek granulowany
majeranek
świeżo mielony pieprz
suszona ostra papryka
35 dag gruntowych mięsistych pomidorów
czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego 30%
cukier
łyżeczka mąki pszennej
WYKONANIE:
Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę. Paprykę umyłam, usunęłam gniazdo nasienne i białe błonki, pokroiłam w paseczki. Odcięłam końcówki fasolki, pokroiłam ją na krótsze kawałki, opłukałam na sicie pod bieżącą wodą.
Na rozgrzanym oleju zeszkliłam cebulę i czosnek, dodałam paprykę i fasolkę szparagową. Chwilkę razem smażyłam, po czym zalałam gorącą wodą (2,5-3 szklanki), tak żeby warzywa były przykryte.
Dodałam suszone pomidory i paprykę, zioła dalmatyńskie, czosnek granulowany, majeranek, pieprz, sproszkowaną paprykę i sól do smaku. Dusiłam na wolnym ogniu.
Pomidory opłukałam, sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skórki i pokroiłam w kosteczkę. Dołożyłam do rondla, kiedy fasolka zaczęła mięknąć.
Pod koniec gotowania zagęściłam mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody, oraz doprawiłam do smaku koncentratem pomidorowym, szczyptą cukru i jeszcze odrobinką soli. Całość zagotowałam.
Zdjęcia wstawiłam na fb, mam nadzieję, że w odpowiednim miejscu :)
Mniam, dziękuję:)
UsuńBananowe placuszki
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka kurze
3 banany
1 szklanka wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli,
olej do smażenia 3 łyżki
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Jajka oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodać sól,banany obrać ze skórek rozdrobnić widelcem,ale tak by większe kawałki zostały dodać do piany z białek. W drugiej miseczce roztrzepać żółtka dodać wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem,wymieszać na jednolite ciasto dodać pianę z bananami i wymieszać łyżką chodzi o to by nie rozbijać bananów na ciapę ,tylko żeby były widoczne grudki. Na rozgrzaną patelnię z olejem kłaść łyżką placuszki lekko ich formując,i smażyć na rumiany kolor na małym ogniu. Najlepiej podawać je posypane cukrem pudrem ,można cukier wymieszać ze szczypta cynamonu będą pyszne.
Mniam, pyszne takie placuszki, dziękuję:)
UsuńMuszle z owocami.
OdpowiedzUsuń200 g makaronu duże muszle
1 szklanka malin
1 szklanka borówek
1 szklanka pokrojonych w kostkę brzoskwiń
0,5 szklanki pszenicy prażonej z miodem
3 kostki gorzkiej czekolady
łyżka masła
Makaron gotujemy al dente zgodnie z zaleceniami producenta.
Wyciągamy łyżką cedzakową i odwracamy do góry aby wypłynęła woda ze środka. Każdą z muszli napełniamy innymi owocami na przemian z pszenicą. Tzn...łyżka zboża , łyżka owoców i tak do pełna. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z czekoladą, delikatnie za pomocą łyżeczki polewamy każdą muszlę. To danie może być..deserem jak i samodzielnym daniem. Makaron jest duży, gruby i sycący, a nadzienie jego świetnym uzupełnieniem.
Mniami:) Dziękuję ;)
UsuńKalafiorowy krem
OdpowiedzUsuń40 dag świeżego kalafiora
2 młode marchewki
3 liście laurowe
20 dag młodych ziemniaków
3 łyżki masła
750 ml mleka
100 g serka topionego maasadamer
2-3 łyżki szczypioru grubego
sól morska do smaku
pieprz kolorowy do smaku
Przygotowanie:
Kalafior obieramy z liści myjemy dzielimy na mniejsze różyczki.Ziemniaki oskrzybać z cienkiej skórki umyć pokroić w gruba kostkę .Marchew oskrzybać lub dobrze umyć tylko pokroić w słupki na cztery części.
Przygotowane warzywa włożyć do garnka i zalać dwiema szklankami mleka rozcieńczonego dwiema szklankami wody. Dodać listek laurowy lekko posolić do smaku i gotować jarzyny do miękkości.
Łyżką cedzakową wyjać częsć różyczek kalafiora do dekoracji marchewkę również listek laurowy wyjąć i wyrzucić.
Zupę zmiksować blenderem na krem wrzucić serek topiony wlać resztę mleka i ponowanie zagotować.
Doprawić do smaku solą pieprzem dodać masło i mieszać cały czas aż sie rozpuści. Rozlać gorącą zupę do talerzy udekorować różyczkami kalafiora posypać siekanym szczypiorem i pokrojoną marchewką .
Życzę smacznego!
Pyszna zupka, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńI ja chętnie dołączę.:)
OdpowiedzUsuńZapiekana cukinia
1 duża lub 2 małe cukinie
torebka ryżu lub kaszy jęczmiennej
1 papryka
1 pomidor
kulka sera mozarella
cebula
łyżka oliwy
3 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy- sól, pieprz, czosnek, bazylia
Cukinie przekroić na pół na długość i wydrążyć pestki. Następnie wydrążyć jeszcze trochę cukini, żeby pozostały łódeczki o ściankach grubości ok 1-2 cm. Wycięty miąższ cukini, cebulę, ser, pomidor i paprykę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie, kiedy warzywa zmiękną dodać koncentrat i przyprawić, wymieszać z ryżem. Napełnić cukinie. Piec w piekarniku około 40 minut w 180stopniach. Przed wyjęciem sprawdzić czy ścianki cukini są miękkie.
Smacznego!
Mój meil shan_lee@wp.pl Pozdrawiam i zapraszam do siebie.:) Zdjęcia nie mam, bo nie pomyślałam o nim, ale może będę na dniach robić to doślę.:)
Dziękuję, a zdjęcie nie jest konieczne;)
UsuńKluseczki z zupą śliwkową.
OdpowiedzUsuńkluseczki: 2 jajka
2 łyżki wody
szklanka mąki
zupa: 1,5 szklanki pokrojonych śliwek
szczypta soli
łyżka cukru waniliowego
0,5 litra wody
łyżeczka soku z cytryny
przyprawa Kamis do dań słodkich
łyżka soli i 2 litry wody do ugotowania kluseczek
Ze składników zagniatamy ciasto. Lekko rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, następnie kroimy na paski z których zrobimy kwadraciki. Gotujemy w osolonym wrzątku około 10 min. Po czym odcedzamy i nie hartujemy. Umyte i wypestkowane śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu, ale nie za długo aby śliwki nam się nie rozgotowały. Doprawiamy cukrem i szczyptą soli. Podajemy z kluseczkami…a całość posypujemy przyprawą Kamis. Kluseczki smakują prawie jak domowy makaron, tyle że z deka grubszy.
Fajny pomysł, dziękuję;)
UsuńCukinia smażona w jajku i bułce tartej.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- cukinia
- jajko
- sól, pieprz, mielona czerwona papryka - słodka, zioła suszone (bazylia, oregano, tymianek)
- bułka tarta
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Jajko z przyprawami mieszamy. Maczamy w tym pokrojoną w paski cukinię i obtaczamy w bułce. Smażymy na oleju. Około 5 min - dusimy dodatkowo pod przykrywką.
Zdjęcia na moim ekoblogu TUTAJ
Lubię taką cukinię:) Dziękuję za zgłoszenie, jeśli chcesz abym umieściła zdjęcie na FB proszę o przesłanie na maila, lub umieszczenie go na moim profilu https://www.facebook.com/TakieTamPichcenie?ref=hl
UsuńCzupurki z sosem pomidorowo-warzywnym.
OdpowiedzUsuń10 dkg spaghetti
4 cienkie parówki
sól i woda do gotowania
sos: 5 pomidorów
szklanka cukinii pokrojonej w kostkę
pół marchewki
pół pietruszki
1/4 selera
cebula
jabłko
2 ząbki czosnku
papryka
łyżka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy lub oleju
0,5 szklanki wody
łyżeczka cukru
gałązka świeżej bazylii
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy na grube cząstki i przesmażamy na tłuszczu. Jak się zeszklą dodajemy resztę składników oprócz przypraw. Wystarczy jak wszystkie składniki pokroimy na ćwiartki. Z jabłek wycinamy gniazda i dajemy ze skórką. Zalewamy wodą i dusimy aż zmiękną. Miękkie miksujemy na jednolitą masę razem ze słodką papryką. Doprawiamy do smaku.
Makaron łamiemy na trzy części.
Parówki obieramy z osłonek i odcinamy końcówki. Resztę tniemy na 2 cm krążki. Każdy krążek przebijamy siedmioma makaronikami. Gotujemy w osolonym wrzątku aż makaron będzie al dente. Wyjmujemy łyżką cedzakową, pozwalamy lekko ostygnąć. Podajemy z sosem i odrobiną bazylii.
Świetne;) Dziękuję :)
UsuńGryczane „risotto” pod kokosowym, ciut orientalnym sosem pomidorowym z niewielkim indyczym akcentem
OdpowiedzUsuńDanie bardzo proste w przygotowaniu, idealne na porę, gdy nie dysponujemy niczym szczególnym w lodówce. Można je nazwać studenckim, ale potraktować również jako obiad bogaty w różne smaki i w… zdrowie
Składniki:
-1 opakowanie kaszy gryczanej
-2 dość duże, mięsiste pomidory sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę lub 1 puszka pomidorów z puszki
-1 łyżka ketchupu - opcjonalnie
-300g zmielonej piersi z indyka
-2 ząbki czosnku
-Łyżka masła lub oliwy
-Ok. ½ szklanki wiórek kokosowych
-2 pełne łyżki mleka lub śmietanki kremówki 36%
-Sok z połowy limonki + 1 niepełna łyżka startej skórki z limonki
-Pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki cynamonu, szczypta pieprzu Cayenne, łyżeczka cukru, 2 łyżki posiekanej świeżej mięty, 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii (u mnie cytrynowa), sól, świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania : Kaszę gryczaną przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Zmielone mięso po dokładnym umyciu i ocieknięciu umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy z solą, pieprzem i imbirem. Następnie główki czosnku rozgniatamy i siekamy na drobno lub przeciskamy przez praskę. Na dość głębokiej patelni roztapiamy 1 łyżkę masła lub oliwy i na najmniejszym ogniu zarumieniamy posiekany czosnek co jakiś czas mieszając. Gdy czosnek się ozłoci dodajemy przyprawione mięso i całość podsmażamy ok. 5min nie zapominając o mieszaniu. Kolejno dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz opcjonalnie - ketchup i dusimy, co jakiś czas mieszając. Podczas duszenia, na oddzielnej patelni (ja preferuję patelnię cienką, taką do naleśników) wysypujemy wiórki kokosowe i prażymy na średnim ogniu do osiągnięcia jasnobrązowego koloru - uważając by nie przypalić(ciemnobrązowe wiórki będą gorzkie). Po zdjęciu z ognia wysypujemy je do sosu, dodajemy również sok z limonki jak i startą skórkę, pieprz Cayenne , cukier, cynamon oraz doprawiamy solą i pieprzem, po czym wszystko dokładnie mieszamy i dusimy kolejne 5min. Pod koniec dodajemy 2 łyżki mleka – które w połączeniu z wiórkami lekko przypominają smak mleka kokosowego (którego mi dzisiaj w kuchni było brak ) oraz posiekane świeże zioła i ostatni raz dokładnie mieszamy całość. Po zdjęciu z ognia łączymy sos z ugotowaną kaszą gryczaną wedle własnej inwencji. Do całości idealnie komponuje się ser feta, starta mozarella lub parmezan. U mnie, jak widać na zdjęciu całość udekorowana została resztką prażonych wiórek kokosowych i startej skórki z limonki ,świeżymi ziołami oraz fetą. Przed samym podaniem potrawę można skropić sokiem z cytryny lub limonki – doda to fajnego, kwaskowatego akcentu. Indyk, kasza gryczana, takie, a nie inne zioła i przyprawy są tylko i wyłącznie moją wizją, każdy może się tutaj pokierować według własnych upodobań. Życzę smacznego!
Dziękuję za możliwość wzięcia udziału w konkursie,
pozdrawiam ciepło!
Julia Trębska - julciaczynka1@wp.pl
Również dziękuję :)
UsuńKotleciki sojowe w chrzanowym sosie
OdpowiedzUsuń1 opakowanie kotletów sojowych a'la schabowy
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
3 zabki czosnku
2 liście laurowe
1 kostka rosołowa
3 ziarenka ziela angielskiego
1,5 łyżki tartego świeżego chrzanu
2 łyżki masła
1 szklanka mleka
1 łyżka mąki pszennej
sól morska do smaku
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka świeżego koperku
Marchewkę pietruszkę i chrzan obrać ,umyć pod bieżącą wodą ,pokroić w kostkę a chrzan zetrzeć na tarce.Cebulę obrać i drobno posiekać . W garnku gotujemy litr wody wrzucamy kostkę rosołową,pokrojoną marchewkę cebulę i pietruszkę wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut,po tym czasie wrzucić kotlety sojowe i gotować około 5 minut,po czym wyjąć je z bulionu łyżką cedzakową .
W małym rondelku rozpuścic masło wsypac mąke i chwilę poddusić nastepnie wlać mleko cały czas mieszając przelać do sosu i mieszać cały czas gotując aż zacznie gęstnieć. Gdy składniki sosu się połączą dodać starty na tarce chrzan przeciśnięty przez praskę czosnek,doprawić do smaku sola i pieprzem,wrzucić kotlety sojowe i całośc dusić razem 2 minuty.Zestawić z ognia posypać posiekaną natką i koperkiem. Smacznego!
Dziękuję :)
UsuńKrem cebulowy z serowym posmakiem
OdpowiedzUsuńSkładniki
4 duże cebule
1 litr wywaru warzywnego (rosołku)
duża kostka serka topionego o smaku serowym ( lub 3 małe trójkąty)
pieprz
sól
masło
mąka
świeża pietruszka
Do zimnego wywaru wrzucamy serek topiony i miksujemy blenderem. Cebule kroimy w cienkie pół plastry , podsmażamy na maśle do uzyskania złotego koloru (ok. 20 minut) ; pod koniec lekko oprószamy mąką , dalej podsmażając. Wlewamy zmiskowany wywar , doprawiamy do smaku solą i pieprzem (jego można dodać więcej , wtedy zupa będzie nieco ostrzejsza) , na końcu wrzucamy posiekana pietruszkę, gotujemy z 10 minut. Polecam na jesienną pluchę ;) Smacznego :)
domi890@onet.pl
zdjęcie poleciało na maila ;)
Dziękuję :)
UsuńKluchy z orientem.
OdpowiedzUsuń200 g grubego makaronu np wstążki
200 g paluszków surami
2 łyżki sezamu
4 łyżki kiełków rzodkiewki
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki oliwy lub oleju
ząbek czosnku
łyżka sosu sojowego
Makaron gotujemy al dente jak zaleca producent. Ugotowany i osączony skrapiamy łyżką oleju sezamowego i przetrząsamy.
Na suche patelni prażymy sezam aż się zarumieni, gdy uzyska kolor posypujemy nim makaron.
Na tą samą patelnię dajemy oliwę, sos sojowy i rozgnieciony ząbek czosnku, podgrzewamy. Gdy będzie gorące wrzucamy paluszki surami pokrojone na mniejsze kawałki i wszystko razem chwilę smażymy. Gdy paluszki będą ciepłe wrzucamy całą zawartość patelni do makaronu i sezamy. Dokładnie mieszamy, wierzch posypujemy kiełkami i ponownie mieszamy. Smacznego.
Dziękuję:)
UsuńBorowiacka polewka owocowo-grzybowa
OdpowiedzUsuń1 garść owoców suszonych /jabłka, gruszki ,śliwki /
1 garść grzybów suszonych /borowiki, podgrzybki/
1 śmietana
1 jajko
2-3 łyżki mąki pszennej
Sól, cukier
Wykonanie:
Owoce i grzyby namoczyć oddzielnie na 2 godziny .
Wstawić garnek z wodą, dodać namoczone grzyby i owoce ,trochę osolić i ugotować do miękkości .
Śmietanę, mąkę i jajko roztrzepać i wlać do gotującej się zupy, cały czas mieszając aby się nie zwarzyła. Doprawić solą i cukrem.
Pyszna zupa wigilijna .Kiedyś jadano ją z gotowanymi ziemniakami.
Polecam tę zupę ,jest to potrawa tradycyjna wpisana na Liste Produktów Tradycyjnych Województwa Pomorskiego.
OdpowiedzUsuńZapewne smaczna, dziękuję za zgłoszenie. Nie zostawiłaś/eś żadnych danych kontaktowych:(
UsuńTo jeszcze moje zgłoszenie , jeszcze moje :)
OdpowiedzUsuńA ja mam dla Ciebie przepis na przepyszne i przede wszystkim zdrowe Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą jaglaną.
Niebo w gębie!
Przepis na 8 gołąbków:
- kapusta czerwona średniej wielkości
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej
- 20 dag wędzonego chudego boczku pokrojonego w kostkę
- cebula pokrojona w kostkę
- 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
- jajko
- bulion drobiowy
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kapustę wkładamy do garnka z gotującą się wodą.
Gotujemy pod przykryciem 20 minut.
Wyjmujemy, osączamy na sicie i studzimy.
Następnie delikatnie zdejmujemy 8 liści, uważając, aby ich nie uszkodzić.
Kaszę gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku.
Na odrobinie oleju przesmażamy boczek z cebulą, dodajemy wraz z jajkiem i natką pietruszki do kaszy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Liście kapusty faszerujemy kaszą, zawijamy, tworząc zgrabne pakunki.
Spinamy wykałaczką.
Wkładamy do dużego płaskiego garnka, zalewamy bulionem, tak aby gołąbki były lekko zanurzone w płynie.
Dusimy pod przykryciem 20 minut.
Gotowe!
Pozdrawiam
Ostra na Słodko
Sylwia
ostranaslodko@wp.pl
Aha!
Zdjęcie oczywiście wysyłam! :)
Zdjęcie doszło, dziękuję :)
UsuńSpaghetti śmietanowe z pieczarkami
OdpowiedzUsuń400g pieczarek
1 jajko
1 kostka rosołowa
1 mała śmietanka 30% lub 36%
pęczek szczypioru
pół opakowania makarony spaghetti
Makaron ugotować al dente
Kostkę rosołową rozpuścić w filiżance gorącej wody.
Pokrojone pieczarki wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobina oleju, smażyć do miękkości, dorzucić pokrojony szczypior, smażyć jeszcze chwile. Następnie dorzucić makaron, wlać rozpuszczoną kostkę rosołową oraz śmietankę, wszystko wymieszać, następnie powinno się zredukować o połowę, co jakiś czas mieszając. Na koniec wbijamy surowe jajko i energicznie mieszamy do ścięcia. Gotowe!
Witam!!
OdpowiedzUsuńJa polecam krem marchewkowy z kurczakiem
Potrzebujemy:
2 marchewki
1 ziemniak
1/2 kostki rosołowej
50 g filetu z kurczaka
imbir
grzanki razowe
kawałek pora
gałązka zielonej pietruszki
Porcja jest na jedną osobę. Marchewki i ziemniaka obieramy i kroimy na małe kawałki. Warzywa przekładamy do garnka dodajemy 1/2 kostki rosołowej i zalewamy wodą, tak aby przykryła warzywa. Gotujemy do miękkości warzyw, następnie miksujemy. Filet z kurczaka kroimy na drobną kostkę i wrzucamy do zmiksowanych warzyw. Wstawiamy na ogień i gotujemy jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając aby się nie przypaliło. Po tym czasie przekładamy do miseczki, doprawiamy lekko imbirem. Pora kroimy na cienkie plasterki, blanszujemy, i układamy na wierzchu zupy. Dekorujemy pietruszka. Krem marchewkowy podajemy z dowolnymi grzankami.
magdao2@poczta.onet.pl
Pozdrawiam Magda
Chciałam jeszcze polecić zapiekane babeczki mięsne
OdpowiedzUsuńSkładniki:
300 g mięsa mielonego z łopatki
3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 puszki groszku
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki fasolki czerwonej
1 jajko
sól
pieprz
kawałek sera żółtego ok 150 g
2 łyżki bułki tartej + bułka do wysypania foremek
tłuszcz do wysmarowania foremek
zielona cebulka
Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy na nim mięso mielone, rozdrabniając je widelcem. Dodajemy groszek i dusimy pod przykryciem 3-4 minuty. Podsmażone mięso przekładamy do miski, dodajemy odcedzone z zalewy kukurydzę i fasolkę. Następnie wbijamy jajko, doprawiamy całość solą i pieprzem i dosypujemy bułkę tartą. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i połowę sera dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Ugniatamy masę w foremkach. Z wierzchu posypujemy resztą sera żółtego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Podajemy posypane posiekaną zielona cebulką. Można podawać z keczupem.
Pozdrawiam
magdao2@poczta.onet.pl
Zdjęcia już lecą na maila.
Moja propozycja, którą zresztą dziś umieściłam na swoim blogu, jest bardzo prosta, smaczna, szybka, zdrowa i kolorowa! :-) Polecam kolorowe krążki z piersi kurczaka.
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy do nich:
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 1 jajko
- papryka słodka
- papryka ostra
- kurkuma
- sól
- pieprz
- suszone morele, śliwki, żurawina
- folia spożywcza
Mielimy mięso z kurczaka, dodajemy jajko, sól, pieprz i dokładnie wyrabiamy. Dzielimy mięso na 3 części. Do jednej dodajemy 2 łyżeczki kurkumy, do drugiej 2 łyżeczki papryki słodkiej i szczyptę papryki ostrej, trzecią zostawiamy bez zmian.
Rozwijamy folię spożywczą i wykładamy na nią mięso na szerokość ok.8 cm. Na środku układamy wybrany suszony owoc (przez całą szerokość, jak nadzienie w roladzie). Zawijamy folię i zakręcamy z obu stron. Tak samo robimy z pozostałymi masami mięsnymi. W międzyczasie nalewamy do garnka wodę i gotujemy ją. Kiedy się zagotuje wkładamy nasze roladki z kurczaka (w folii) i gotujemy ok.15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z wody i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy przestygną zdejmujemy folię i kroimy na krążki o szerokości ok.1-2 cm. Można je podać na warzywach - całe danie stanowi wtedy lekką przekąskę.
Zdjęcie zaraz podrzucę na fb :-)
Pozdrawiam,
Kasia
Dziękuję:)
UsuńWitam, polecam wszystkim szybkie i zdowe danie-danie na obiad:ryż z sosem soczwicowo-pomidorowym:
OdpowiedzUsuńasakładniki: 40 dag soczewicy,
1 cebula,
1 papryka,
4 pieczarki,
koncentrat pomidorowy lub pomidory
przyprawy
ryż
asaposób przygotowania:
40 dag soczewicy ugotowac w osolonej wodzie, a nastepnie polaczyc z przyrumieniona cebula, papryką i pieczarkami,
Składniki nalezy wymieszac dokladnie, a potem polaczyc z koncentratem pomidorowym, a jeszcze lepiej ze swiezymi, sparzonymi, rozdrobnionymi pomidorami. Wszystko poddusic na
niewielkim ogniu.
Powstaje ze skladnikow 'sos', ktory następnie nalezy przyprawic pieprzem, sola, bazylia, oregano, przyprawa curry- zaleznie od upodoban.
Sos podawac ryzem, -danie smaczne, zdrowe i pozywne-smacznego!!!!
bozenn1@wp.pl
UsuńSZYBKIE I ZDROWDANIE:
OdpowiedzUsuńpRZESYŁAM JESZCZE JEDEN PRZEPIS NA MOJE ULUBIONE DANIE :
Kasza gryczana to doskonałe źródło cennego błonnika , jest pyszna. z SEREM TWORZY PROSTE A ZARAZEM ZDROWE I APETYCZNE DANIE idealne na zdrowy obiad dla całej rodziny.
Potrzebne skąłdniki:
20 dag kaszy gryczanej,
30 dag parówek,
20dag żółtego sera,
200 ml śmietany,
2 szklanki wody,
ketchup,
bułkę tartA ORAZ tłuszcz do posmarowania naczynia żaroodpornego
sól, pieprz
Podaje sposób przyrżądzenia potrwy:
Zetrzyj żółty ser.
Następnie bierz parówki i pokrój je w plasterki i wymieszaj z serem
Przygotuj żaroodporne naczynie. Wysmaruj je tłuszczem i dno posyp tartą bułką.
W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian kaszę i parówki z serem.
Na koniec na ostatiej górnej warstwie wygładz kaszę i polej ją śmietaną wymieszana z ketchupem.
Całośc posyp startym żółtym serem!!!!
Piecz kaszę około20-25MINUT w temperaturze OKOŁO 180stopni C.
Smacznego!! Bożena Ziarno bozenn1@wp.pl
Dziękuję :)
Usuńa !!mój email bozenn1@wp.pl , BOZENA
Usuńekspresowa mini szarlotka!
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI!
100g mąki
100g zimnego masła
3 łyżki wody
cynamon
3 małe jabłka
cynamon
cukier
szczypta soli
jajko
odrobina mleka
PRZYGOTOWANIE
przesiewamy mąkę ze szczyptą soli i cukru. kroimy masło (80g) w małe kawałki i ugniatamy z mąką.
do masła z mąką dodajemy 3 łyżeczki wody i ugniatamy- nie za długo. kulkę ciasta zawijamy w folię i odkładamy do lodówki.
przygotowujemy jabłuszka, trzemy je na duzym oczku i podsmażamy na maśle z cynamonem i cukrem. ciasto z loówki kroimy na 2 kawałki, na 3/4 i 1/4. większy kawałek rozwałkowujemy. do kokilki dajemy papier do pieczenia, i na niego ciasto- tak by wystawało troszkę za kokilkę. nakładamy jabłka. z drugiego kawałka ciast kroimy paski i układamy na wierzch. rozbijamy jajko i mieszamy z mlekiem. smarujemy ciasto jajkiem. wkładamy do piekarnika, na 190 stopni, na około 40 min.
:)
http://3.bp.blogspot.com/-jPv0IlBXeAo/UkFYNZcLTfI/AAAAAAAADwA/Ncwc62SeC1I/s1600/IMG_0273.JPG
a! mail to faxcooks@gmail.com
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPasta kanapkowa Eli
OdpowiedzUsuń10 dkg sera feta
1 słoik suszonych pomidorów w oleju
10 dkg łuskanych orzechów włoskich
2 cebule ze szczypiorem
1 łyżka oleju z pomidorów
sól
pieprz
Ser feta rozgnieść widelcem. Pomidory wyjąć z oleju i drobno pokroić. Orzechy włoskie drobno posiekać. Szczypior umyć osuszyć i posiekać. Wszystkie składniki pasty włożyć do miski,dodać olej,doprawić solą,pieprzem i wymieszać. Smacznego!
Elżbieta Błaszczyńska
POLECAM JESZCZE PRZEPYSZNE I ZDROWE GRILOWANE KOTLECIKOWE KĘSKI Z DORSZA I KASZY KUKURYDZIANEJ.
OdpowiedzUsuńiDEALNE DO OBIADU ORAZ JAKO PRZEKĄSKA!! , , , , ,
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
3 łyżki kaszki kukurydzianej
500 g ryby dorsza
1 mała cebula, drobno pokrojona
2 łyżki posiekanych ziół
1/2 łyżeczki soli
ODROBINA PIEPRZU
bułka tarta
Kaszkę ugotować w szklance wody. Rybę drobno posiekać . Do jeszcze ciepłej kaszki dodać rozdrobnioną rybę, pokrojoną w drobna kosteczkę cebulę, zioła i przyprawy. Odstawić na pare 0 minut do ostygnięcia i zgęstnienia. Jeśli masa będzie zbyt rzadka nalezy dodac do niej odrobine bułki tartej i formować płaskie kotleciki.
Grillować na ruszcie nasmarowanym oliwą z każdej strony po 5-10 minut.
SMACZNEGO!!
BOZENA Z EMAIL: bozenn1@wp.pl
Elżbieta Błaszczyńska
OdpowiedzUsuńWiosenna zupa Eli z pokrzyw
60 dkg liści z młodych pokrzyw
2 marchewki
1/4 średniego selera
5 ziemniaków
przyprawa typu jarzynka do smaku
czosnek granulowany do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
maggi do smaku
8 dużych kromek chleba
2 czubate łyżki masła
kwaśna gęsta śmietana
Pokrzywy umyć odsączyć i obrać tylko liście. Umyte liście pokrzywy pokroić. Jarzyny i ziemniaki obrać i umyć. Seler i ziemniaki pokroić w kostkę a marchewkę w plasterki. Seler i marchewkę włożyć do dużego garnka,zalać 2-ma litrami wrzącej wody i gotować 10 minut.Do jarzyn dodać ziemniaki,jarzynkę i gotować jeszcze 15 minut. Dodać do zupy pokrojone liście pokrzywy i razem gotować jeszcze 5 minut bez przykrycia. Całość zmiksować na gładki krem i doprawić do smaku czosnkiem,gałką muszkatołową i maggi. Z chleba usunąć skórki i miąższ pokroić w kostkę. Na dużej patelni roztopić masło,dodać pokrojony chleb i usmażyć złociste grzanki. Zupę rozlać do talerzy,na środek wyłożyć grzanki i udekorować gęstą śmietaną i listkami pokrzywy. Smacznego!
Dziękuję :)
UsuńZupa selerowa z makaronem
OdpowiedzUsuńSkładniki:
2 skrzydełka z kurczaka
1 litr wody
marchewka
korzeń pietruszki
duży korzeń selera
makaron krajanka
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Skrzydełka myjemy, a następnie gotujemy. Marchewkę i korzeń pietruszki kroimy w półplasterki, a seler w kostkę. Wrzucamy do wywaru i gotujemy do chwili, gdy warzywa będą miękkie. Po tym czasie wyciągamy skrzydełka, obieramy. Wrzucamy makaron i jeszcze chwilę gotujemy. Mięso ze skrzydełek kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Wlewamy do miseczek i posypujemy natką pietruszki.
Witam! Oto moje zgłoszenie :)
OdpowiedzUsuńKOTLECIKI Z KAPUSTY KISZONEJ I PIECZAREK Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ :)
Składniki:
ok 16-17 sztuk mniejszych kotelecików
1 woreczek (100 g) kaszy jęczmiennej
400 g kapusty kiszonej
500 g pieczarek
1 cebula
2 jajka
4 łyżki mąki pełnoziarnistej (żytniej)
sól
pieprz
oliwa / olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Kaszę jęczmienną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej cebulę, dopóki nie stanie się szklista. Dodajemy pieczarki, solimy i smażymy, aż nie odparuje z nich woda. Odstawiamy do przestygnięcia.
Do dużej miski wsypujemy ugotowaną kaszę, dodajemy kapustę (odciskamy ją, aby nie była za mokra) i pieczarki z cebulą. Mieszamy. Następnie dodajemy jajka, posypujemy mąką i ponownie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy je z obu stron na złoty kolor.
Moja propozycja podania kotlecików to: ziemniaki ugotowane w mundurkach z koperkiem i mizerią :)
Smacznego!
Elżbieta Błaszczyńska
OdpowiedzUsuńProsta sałatka Eli z pęczaku
50 dkg kaszy pęczak
1 papryka czerwona
1 biały por
1 pęczek cebulki dymki-szczypior
2 duże wędzone udka z kurczaka
2 sosy sałatkowe ziołowe
6 łyżek oleju
6 łyżek wody
sól
pieprz
Pęczak ugotować w osolonej wodzie,odcedzić,przelać zimną wodą i odsączyć.Mięso kurczaka oddzielić od skóry,kości i pokroić w kostkę.Z umytej papryki usunąć szypółkę,nasiona i pokroić w słupki.Pora umyć i pokroić w pół krążki.Umytą dymkę posiekać.Do słoika wlać olej i wodę,wsypać sosy sałtkowe,zakręcić,potrząsać aż wszystko się połączy i odstawić na 5 minut.Do miski włożyć pęczak,paprykę,por,kurczaka,dymkę,przyprawić do smaku solą,pieprzem,dodać sos i wymieszać.Podawać po 15 minutach.Smacznego!
Dziękuje , brzmi smacznie;)
OdpowiedzUsuńwitam, zgłaszam mój przepisik
OdpowiedzUsuńDorota Kwiecińska - naja.18@wp.pl
Morszczuk na cukinii pod migdałami
SKŁADNIKI:
2 płaty morszczuka
1 cukinia
płatki migdałowe
szczypiorek
pieprz kolorowy - młynek
zioła prowansalskie
tymianek
oregano
PRZYGOTOWANIE:
Rybę dokładnie osuszamy, posypujemy ziołami prowansalskimi, tymiankiem, oregano oraz pieprzem kolorowym, pozostawiamy na około 10-15 minut w lodówce. następnie cukinie myjemy i kroimy w plastry, układamy na foli aluminiowej, następnie przekładamy morszczuka i całość dość obficie posypujemy płatkami migdałowymi, folię dokładnie zawijamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Podajemy posypując szczypiorkiem.
Aromatyczny , soczysty i apetyczny gulasz z zołądków Podany z kasza gryczaną nie równa sie z żądna inną potrawa, Smacza i zdrowa potrawa idealna na obiad.
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI:
0,5kg żołądków
3 cebule
1 ciemny sos pieczeniowy w proszku
1 mała czerwona papryka
papryka ostra mielona
vegeta
kasza gryczana
natka pietruszki
łyżka smalcu
Żołądki należy dokładnie umyć i ugotować do miękkości.
Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę drobno posiekać i smażyć na smalcu do uzyskania brązowego koloru. Do sosu pieczeniowego dodać pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz przesmażoną cebulę, gotować chwilę na wolnym ogniu, dodać ugotowane żołądki. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, doprawić ostra papryką oraz odrobiną vegety.
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, następnie przełożyć na talerze, polać obficie gulaszem, udekorowac świeża natka pietruszki.
Bozena z.
bozenn1@wp.pl