Pizza domowa nie ma sobie równych. Zachęcam do samodzielnego pieczenia, dodatki dobieramy według własnego smaku.
Tym razem z tuńczykiem, oliwkami i zieloną cebulką. Wyszło przepysznie :)
ciasto
350 g mąki pszennej typ 0
5 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
30 ml oliwy z oliwek
około 250 ml ciepłej wody
Pół łyżeczki młodego jęczmienia
Łyżeczka ulubionych ziół
sos
2 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
dodatki
Zielona cebulka
Zielone Oliwki
Tuńczyk w sosie własnym lub w oleju
Ser żółty ( z powodu braku mozzarelli)
Z mąki i reszty składników wyrabiam mięciutkie ciasto, odkładam do wyrośnięcia ( około godziny).
Gotowe ciasto rozciągam ( nie wałkuję) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto smaruję majonezem wymieszanym z ketchupem.
Tuńczyka odsączam, wykładam na sos. Pokrojone na połówki oliwki również układam, posypuje zieloną cebulką, i startym żółtym serem.
Pizzę piekę w 200 st. C około 25 -30 minut, do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)