Murzynek z serem, popularna Izaura.
Pyszne ciasto czekoladowe z serem. Smaki idealnie się komponują.
Doskonałe do popołudniowej kawy czy herbaty, na święta i bez okazji.
Ciasto:
1 i ½ szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 łyżki gorzkiego kakao
5 łyżek zimnej wody
250 g Kasia
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru z wanilią
4 jajka
Masa serowa;
1 kg sera mielonego
4 jajka
¾ szklanki cukru
125 g Kasi
wiórki kokosowe do oprószenia ciasta
Do rondelka przekładam margarynę, cukry oraz kakao, dodaję wodę i mieszając doprowadzam do wrzenia, całość chwilkę gotuję, odstawiam do wystudzenia. ( w tym czasie przygotowuję masę serowa)
Do zimnej masy wbijam 4 żółtka i dokładnie mieszam. Odlewam jakieś pół szklanki na polewę.
Do pozostałej przesiewam mąkę i proszek do pieczenia , miksuję i dodaję ubitą pianę z białek. Mieszam mikserem na najmniejszych obrotach.
Ciasto przelewam do formy (34x25) wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa: Kasię ucieram z cukrem, dodaję po jednym jajku i porcjami ser. Jednolitą masę wylewam na ciasto, mieszam wierzch, delikatnie widelcem( powstaną fajne fale) Ciasto piekę godzinę w temp. 180 st. C
Po upieczeniu polewam pozostawioną wcześniej masą i posypuje wiórkami kokosowymi.
Pozostawiam do całkowitego wystudzenia.
Wow świetny ten murzynek! Narobiłaś mi smaku :)
OdpowiedzUsuńJa na wierzch Isaury posypuje wiorki kokosowe:-)
UsuńNa wierzch polewy posypuje wiorki kokosowe:-)
UsuńTeż posypuje ;)
UsuńPołączenie dwóch moich ulubionych ciast, to musi smakować fantastycznie! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)
Dziękuję , odwiedzę :)
UsuńŚwietne ciacho, u mnie w domu zwiemy go łaciatym sernikiem :D
OdpowiedzUsuńFajna nazwa :)
UsuńBardzo lubię to ciasto i tylko się zastanawiam dlaczego ja go jeszcze nigdy nie piekłam. Czas to zmienić.
OdpowiedzUsuńWarto :)
UsuńJa od wielu lat piekę Izaurę..no już od 20lat! W moim przepisie jednak w serze nie gości żadna margaryna bądź masło. Są to poprostu niepotrzebne dalsze kalorie. Ja do sera dodaję jedynie budyń waniliowy w proszku. Ser wtedy jest również fajnie lekki i pulchny. A co do smaku, to bajka 😊💕
OdpowiedzUsuńA jajka też Pani dodaje?
Usuń0czywiscie, wszystko jest opisane 😉
UsuńA jak sprawdza ser z wiaderka
OdpowiedzUsuńGreat ? I should certainly pronounce, impressed with
OdpowiedzUsuńyour web site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related
information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I
hoped for before you know it in the least. Reasonably
unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme .
a tones way for your client to communicate.
Excellent task.