Piersi z pieczarkami- potrawka z piersi z pieczarkami
podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego grzybowego
30 dag pieczarek
1 duża cebula
masło klarowane
pomidory suszone z czosnkiem i bazylią
sól morska
zioła prowansalskie
śmietana ( 150 ml)
łyżka skrobi
Mięso z piersi kurczaka myję i kroję w kostkę, przekładam do
miseczki, polewam sosem sojowym, mieszam i odstawiam na godzinę.
Pieczarki obieram, zagotowuję w osolonej wodzie, następnie
odcedzam, przelewam zimną wodą . Przekładam na patelnię i duszę na maśle
klarowanym, jak odparują podlewam troszkę
wodą.
Posiekaną cebulę przesmażam na maśle klarowanym, do przesmażonej dodaję kawałki mięsa i
obsmażam całość, następnie dodaję
odparowane i usmażone pieczarki, dodaję
przyprawy i podlewam całość
niewielką ilością wrzątku, duszę około 15 minut, do odparowania wody.
Na koniec dodaję
śmietanę i oprószam skrobią , mieszam , doprowadzam do wrzenia i gotowe.
Podaję z ryżem.
|
Super przepis. Bardzo lubię kurczaka w takim wydaniu :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńMyślę że będzie smakować. Natomiast nie bardzo wiem czy koniecznie trzeba gotować pieczarki ?
OdpowiedzUsuńNie ma takiej konieczności, ja tak robię,obgotowuję bo lubię, wiem ze mam czyściutkie, białe pieczarki. Woda po ich obgotowaniu jest czarna, nie chcemy tego zjadać :) One nie są gotowane, tylko zagotowane i od razu przelewane zimną wodą.
UsuńCzy konieczne trzeba gotować pieczarki ?
OdpowiedzUsuńNie trzeba, ja tak lubię ;)
Usuńtaką potrawkę chętnie bym zjadła :) ma fajny kolorek :)
OdpowiedzUsuń